Чајетина
Музеј Старо село Сирогојно

У селу Сирогојно 26 км од туристичког центра Златибор, налази се једини музеј на отвореном у Србији "Старо село". На локацију од пет хектара, поред цркве Светог Петра и Павла, превучене су из свих делова Златибора старе брвнаре, како би се овде презентовале и чувале.

Музеј чине две целине. Прва је скуп кућа које су сачувале свој првобитни изглед и намену, и оне сачињавају сталну музејску поставку формирану у две златиборске окућнице. Другу групу чине куће које су сачувале свој првобитни изглед, али им је намена промењена, адаптиране су и прилагођене туристичким потребама. То су дворана, продавница сувенира, крчма, апартманске зграде...

Музејска поставка златиборских брвнара представља сведочанство културе становања у златиборском крају у 19. и почетком 20. века. У то време живело се у задругама које су бројале и до 50 чланова, а златиборску окућницу сачињавао је велики број мањих објеката распоређених око "главне куће".

tablet_5421498230834966.jpg

Прављене на падини окренутој према сунцу, куће су четвртастог облика са зидовима од водоравно наслаганих брвана на угловима везаних у "ћетр", покривене шиндром, каменим плочама или сламом. На крову су се налазили отвори "баџе" који су служили за циркулацију ваздуха, а на самом врху куће се налазио димњак који се звао "капић".

"Главна кућа" има две просторије – "кућу" и "собу", а испод собе се налазио подрум. Источна и западна врата су поред функционалних имала и симболичка значења (све што је добро и лепо улазило је на источна врата – новорођенче, млада, кумови, гости..., а све што је лоше излазило је на западна).

Централно место "куће" заузимало је огњиште, у њему је ватра увек горела, на њему се припремала храна, око огњишта су се увече сабирали чланови задруге договарали се о пословима за наредни дан, а потом ту и спавали.

Окућницу си чинили и вајат (зграда коју је добијао сваки син домаћина када се ожени), млекар (за чување млека и млечних производа), пекара (за печење хлеба), амбар и салаш (за чување жита и кукуруза), мишана (за сушење воћа), качара (за печење ракије) и штала (за стоку).

Други део музејске поставке чине објекти оригиналног изгледа, али прилагођени туристичким потребама: дворана и летња позорница за изложбе, семинаре, књижевне сусрете, позоришне представе и концерте; изложбени и продајни простор производа старих заната и копија музејских експоната које израђују сеоске занатлије; крчма Музеја која посетоцима нуди златиборска јела припремљена на старински начин, уз конаке за смештај и боравак гостију.

Програм Музеја је и очување старих заната, па се у три опремљене радионице током лета организује обука у качарским, ковачким и грнчарским вештинама. Саставни део Музеја чини Црква Светог Петра и Павла са вредним иконостасом из 1764. године.

Овај јединствени Музеј на отвореном можете посетити у зимском периоду од 9 до 16 часова, а у летњем периоду од 9 до 19 часова. 

Цене улазница: Одрасли - 150 динара, ђачке екскурзије - 100 динара, групе преко 10 посетилаца - 120 динара, породична улазница - 400 динара, деца до 7 година не плаћају улаз.

Контакт телефон за информације: +381 31 3802 291, +381 31 3802 586, +381 64 8940 101, +381 63 643 758

Интернет адреса: www.sirogojno.rs