Чајетина
Музеј плетиља у Сирогојну

У златиборском крају жене су одувек саме обрађивеле вуну од руна до кудеље и кануре, преле, ткале и плеле ближњима покривке и одећу, топле вунене чарапе, рукавице, шалове, а онда су дошли и џемпери. Њихов занат је стар колико и свет.

Своје рукотворине жене из Сирогојна и околине први пут су јавно показале на изложби 1962. године. Најхрабрије су одлучиле да се организују и плету за тржиште и након три деценије скоро 2.000 плетиља радило је за светско модно тржиште.

Око 35.000 уникатних одевних предмета, исплетених меком исландском вуном, одлазило је у свет, а девизни прилив достизао милионе долара годишње. Од традиционалних занимања створена је модна одећа високих квалитета, особеног дизајна и аутентичног стила. Џемпери, јакне, мантили, капути, комплети, капе и шалови из Сирогојна били су радо виђени на модним ревијама, сајмовима и у излозима ексклузивних радњи у Шведској, Италији, Француској, Немачкој, Америци, Јапану...

2041445261080625.jpg

О њима су писали светски модни часописи помињући златиборске плетиље, непознате забрађене жене, загледане у руке које неухватљивом брзином промећу редове, шаре, боје...

Њима у част, али и да се незаборавна лепота и непоновљива оригиналност њихових дела сачувају за времена која долазе, основан је Музеј плетиља као трајна похвала њиховој истрајности, раду и умећу које је Сирогојно увело у свет и свет довело у Сирогојно.

У Музеју се чувају сведочанства, текстови из модних часописа и ревија, као и бројне награде које потврђују колики је био значај златиборских плетиља и сведоче о њиховој слави широм света. Чувају се и писма и фотографије познатих личности које су имале барем по један одевни предмет из колекције златиборских плетиља, као што су Јованка Броз, Барбара Буш, Ненси Реган и друге. Позната глумица Лив Улман била је редован купац њихових одевних предмета на Петој авенији, а славни француски креатор Пјер Карден одабрао је 18 експоната плетиља из Сирогојна за своју колекцију.

Музеј плетиља у Сирогојну можете посетити у зимском периоду од 9 до 17 часова, а у летњем периоду од 9 до 19 часова.

Контакт телефон за информације: +381 31 3802 315

Интернет адреса:  www.sirogojno-style.com