Чајетина
Галерија "Трнава" Владимира Митровића

Галерија „Трнава“ налази се у истоименом златиборском селу Трнава и удаљена је 23 километра од туристичког центра Златибор.

Галерија је уметнички атеље Владимира Митровића, самоуког сликара и вајара чија уметничка дела и после његове смрти преносе лепоте завичаја осликане сликарском кичицом и уклесане вајарским глетом. Аутор је великог броја слика, од којих се посебно издвајају оне осликане на каменим плочама, што је веома ретка сликарска техника. Током свог уметничког стварања направио је више биста (бисте народног хероја Сава Јовановића, Димитрија Туцовића, Хаџи Милентија за манастир Рача, патријарха Гаврила Рашковића за манастир Дубница). Ипак је уметнички рад Влада Митровића најпрепознатљивији по каменим скулптурама птица које је израђивао у различитим величинама.

tablet_111316002417141107.jpg

Од 1993. године Владе Митровић је у свом атељеу у Трнави организовао сликарску колонију, а традиција одржавања ове колиније настављена је и након његове смрти. Колонија се одржава сваке године, када село Трнава на неколико дана постане стециште сликара и вајара из различитих делова, не само Србије, већ и целе Европе.