Чајетина
Галерија Миладина Лекића

Поред магистралног пута Ужице-Вишеград, у селу Шљивовици у Бранешком пољу, налази се галерија и радионица самоуког дрворезбара Миладина Лекића.

Овај самоуки уметник ствара необичне скулптуре од дрвета помоћу моторне тестере, длета, чекића и турпије. За израду најчешће користи орахово дрво, дуд и храст, а за намештај славонски храст.

Међу његовим фигурама највише пажње заокупљају дрвени сељаци димензија од 30 центиметара до два метра, затим необична жена са змијом, орао, лав, слон, многобројне иконе, дрвени ковчези са дуборезом, предиван сто са исклесаном "Тајном вечером".

85714452556821075.jpg

Најпознатије дело овог уметника је свакако “Златиборски брзи воз”, фигура планинског коња и сељака, која се налази у самом центру туристичког насеља Златибор код језера. Скулптура је висине око 3 метра, а уметник је за израду ове скулптуре користио храстово (сељак) и брестово дрво (планински коњ). Скулптура је настала према фотографији познатог ужичког послератног фотографа Илије Лазица. Фотографија је дуго красила излог његове фото радње, на њој се налази Тодор Удовичић, кириџија из златиборског села Стубло. Касније је ова фотографија добила назив “Златиборски брзи воз”. Једну оваква фигурица краси и кући нашег славног тенисера Новака Ђоковића.

Његове фигуре у природним величинама најчешће красе етно села, па се могу видети у Злакуси, Кремнима, Мокрој Гори, али и широм Србије. Такође његове скулптуре употпуњују изглед новоотвореног тематског парка “Каубојски град” на Водицама.

Своја уметничка дела Миладин Лекић излаже на сајмовима туризма и намештаја у Београду и Новом Саду.

Посетите ову необичну дрворезбарску радионицу у којој ће Вас дочекати уметник Миладин Лекић. 

Контакт телефон за информације: +381 64 2032 854

Интернет адреса: www.miladinlekic.com