Бач
Туризам

Дворац Фриц-Христић се налази у Бачком Новом Селу, у насељу смештеном у општини Бач, на самоj обали Дунава, и више пута jе ово село девастирано и плављено. Дворац Фриц – Христић саграђен jе 1900. године и саградиле су га две породице: Христић и Фриц, и налази се на углу улица Jосифа Панчића и Вука Караџића у Бачком Новом Селу.

1.jpg

Оне су на прелазу два века подигле велелепно здање дворца, као репрезентативну кућу за становање. Jедан део дворца jе припадао породици Фриц, коjа jе била jевреjског порекла, а други део зграде jе припадао породици Христић из Бачке Паланке, коjа jе била српског порекла.

У основном облику зграда jе имала другачиjи изглед, а данашњи изглед jе плод накнадних адаптациjа после Другог светског рата. Дворац jе саграђен у класицистичком стилу. Зграда jе била састављена из два дела, коjа се нису архитектонски битно разликовала. Преостали део обjекта, коjи се данас може видети jе претрпео мање измене, али jе у основи изглед остао исти. Изграђен jе jедноставно, без пуно употребе декоративних елемената на спољноj фасади и унутрашњости обjекта. Тамноокер jе боjе.