Пударски дани

Screen Shot 2017-08-23 at 6.46.06 PM.png
Замишљена као туристичко привредна манифестација „Пударски дани“ настали су 1993. године, као једна од активности Друштва Ирижана. Приликом одлучивања о карактеру манифестације полазило се од карактеристика и аутентичности места спровођења манифестације. Прихваћена је идеја: Манифестацију посветити ономе ко је у винограду највише времена проводио, и „омогућио“ грожђу да постане вино. ПУДАР, чувар винограда (од чворака – највећих непријатеља пудара и винограда, лопова и које какве „гамади“, користећи своје „оружје“ чегртаљку, клепетушу и буџу) у времену од почетка зрења грожђа па до бербе. Термин одржавања манифестације – предзадњи викенд септембра, време бербе грожђа. Садржај манифестације: Берба грожђа, одлазак на фруштук, повратак са фруштука и из бербе и укључење у следеће:
  • Дефиле улицама Ирига, обухвата вожњу улицама на аутентичним запрегама на којима ће бити и део опреме за бербу и припрему вина (пртача, ребл, квеч, бурад, котарице и обранице...). 
  • Пударски паприкаш, гостински пударски ручак. Паприкаш се кува само од „живинског меса“ у котлићу, на „плотни“...
  • Посебна пажња посвећена је виноградарима и подрумарима. Од резидбе па до бербе винограде обилази изабрана комисија, која оцењује и евидентира радње у винограду.

Коментари (0)