Обредни хлебови

Обредни хлебови

Jедна од наjживописниjих манифестациjа у Баточини су „Обредни хлебови“.

Jединствену по садржаjу, осмислиле су jе и покренуле чланице удружења „Златне руке Баточине“ и већ више од децениjе краси Карађорђев трг сваке прве суботе у октобру.

Obredni-hlebovi-2.jpg

Ретко коjи народ попут Срба своjе наjвеће верске празнике, али и наjвеселиjе породичне догађаjе, обележава наjлепше ишараним обредним хлебом. Њега домаћица меси као симбол духовности, одраз културе и религиjе, али и богатства, љубави, напретка и слоге у породици. Повоjница, саборник, младина погача, славски, божићни, ускршњи колач, само су део онога што вредне жене излажу, негуjући традициjу израде обредних хлебова коjи кроз историjу прате обичаjе Срба.

Obredni hlebovi.jpg

А, како jе код Срба обичаj да се на свадбама, славама, крштењима, свим светковинама, празнуjе уз богату трпезу, на манифестациjи све врви и мирише од обиља традиционалних српских jела.

На“ Обредним хлебовима“ окупљаjу се броjна удружења из читаве земље, од шареног Срема на северу, до веселог jуга Србиjе, коjа излажу и остале рукотворине; сувенире, вез, ношњу, разне употребне и украсне предмете.

Допринос овоj манифестациjи даjу и млади Баточинци коjи песмом и игром оживе стара времена, а „Обредним хлебовима“ даjу печат непролазне лепоте и дух вечне радости.

Чланице удружења „Златне руке Баточине“, заjедно са Културним центром „Доситеj Обрадовић“, коjи свесрдно помаже у организациjи, позиваjу вас да нас посетите прве суботе октобра и постанете део jедне од наjлепших манифестациjа Шумадиjе.

Коментари (0)