Унутрашњи одговор

Унутрашњи одговор

Унутрашњи одговор

 

 

Пре неки дан видех позив на такозвани унутрашњи договор по питању Косова и Метохије. Цео тај догађај је планиран за септембар и колико видим, наглашена је велика журба. Ових нешто више од пола века иза мене су ме научили да код приступа сваком новом проблему прво добро проверим да ли је та ситуација по свом садржају и форми уопште нова. Што би неко рекао, да ли је то по први пут у историји. Уколико утврдим да није, а најчешће је управо то случај, онда не морам да измишљам топлу воду већ само да применим она знања и мере које су у претходним случајевима довеле до повољног решења. У ближој и даљој историји, што овој мојој а што колективној сам препознао неколико сличних случајева. Можда могу да буду од неке користи и вама.

 

Случај 1: Лажно злато

Ко је провео довољно времена у било ком великом граду сигурно је бар неколико пута доживео да му се испред Главне железничке станице или неке болнице обрати преварант коме је наводно дете јако болесно и ето, тешком муком мора да прода златну наруквицу или ланчић испод цене да би платио пут или операцију. Таква понуда по правилу укључује велику хитност, живот или смрт, акценат је на сад или никад. Будућност детета или деце је у питању.

Епилог: Ако сте похлепни, уместо троструко јефтинијег злата, добијате дестоструко скупљу бижутерију.

Форма: Европска Унија нема алтернативу

 

 

Случај 2: Шибицари

Три кутијице и куглица. ”Крупије” вешто мења позицију куглице наизменично је поклапајући кутијицама и када то тумбање стане, морате да погодите испод које од њих је куглица. До овог момента то звучи као лоша коцка јер шансе да погодите су вам тек 1:3, а добитак се увећава само 1:2. Међутим, превара је у следећем: крупије по завршетку тог мешања као случајно закачи кутијицу испод које је куглица тако да она на кратко открије свој садржај. Крупије и сви остали играчи су део исте екипе. Задатак осталих ”играча” је да вам скрену пажњу у моменту када кренете са новцем да га ставите на кутијицу где сте видели куглицу. Потребан је само делић секунде да скренете поглед са куглице како би она променила своју позицију.

 

Епилог: Из рунде у рунду константно губите упркос томе што су сви остали саиграчи наизглед изразито добронамерни према вама, стално вам помажу и хвале вас да је заправо 5:0 за вас.

Форма: Бриселски преговори.

 

 

Случај 3: Румунска превара

Мењате девизе за домаћу валуту на улици, полакомљени вишим курсом од званичног. Дајете крупну новчаницу дилеру, а он као проверава да ли је права. За то време он вам даје повећи свежањ новчаница домаће валуте да сами избројите износ који сте са њим договорили. Ако сте поред зараде на уличном курсу још и додатно похлепни, избројаћете коју новчаницу више од договореног. Дилер вам узима те новчанице да их преброји, али то не стиже да уради. У том тренутку неко повиче полиција и он вам те новчанице смотава у ролну, утрапљује у руку и виче - бежи. Ви бежите од имагинарне полиције, а по правилу на супротну страну од дилера јер сте га преварили за износ.

Епилог: У џепу имате ролну у којој је само горња новчаница права, а њен остатак чини смотана новинска хартија исечена на ширину новчанице.

Форма: Фактор мира и стабилности на Балкану.

 

 

Случај 4: Нигеријска превара

Добијате мејл. Обраћа вам се адвокат из иностранства са занимљивом понудом. Већ неколико месеци не може да пронађе наследнике свог преминулог клијента који је оставио милионе за собом. Обзиром да је презиме клијента исто као ваше, адвокат вам нуди нагодбу - да код својих власти вас представи као легитимног наследника, а да он узме само добру провизију и надокнаду својих трошкова. Обзиром да је од смрти његовог клијента прошло већ доста времена, потребно је да се брзо одлучите јер по закону те земље, целокупан износ наслеђа ће уколико се наследници не пронађу, прећи у некакав државни фонд.

Епилог: У бољем случају остали сте без пар стотина или пар хиљада евра адвокатских трошкова. У горем случају сте остали без свега на свом рачуну јер сте адвокату дали све своје шифре ради уплате која се наравно, никада неће догодити.

Форма: Најављена могућност добијања Нобелове Награде за мир.

 

 

 

Закључак

Преваранти су озбиљни познаваоци примењене психологије и њихова знања ни у једном тренутку не треба потценити.  Основни механизам уличних превара је да пробуди оно најниже у вама као би вас то ваше најгоре повело у сулуду акцију. Све преваре садрже неколико кључних елемената: праву вредност, лажну вредност, туђу несрећу, ваш осећај више вредности и увек присутну велику журбу. За утеху, никада вас не може преварити нико ко је изван вас. Пета колона је увек и једино у вама. Зато вам дајем списак основних демона, оних који су најчешћи унутрашњи саучесници у свакој превари:

 

Луцифер - понос

Мамон - похлепа

Абадон - пожуда

Сатана - бес

Белзебуб или Бал - прождрљивост

Левијатан - завист

Белфегор - таштина и лењост

 

Можда их препознате у себи. Или у неком другом.

 

 

 

Доктор са Чубуре 

Komentari (0)

Остало у категорији