Овациjе за Филхармониjу и Фелца

bgf i felc.jpgМузичари Београдске филхармониjе и шеф диригент Габриjел Фелц, поздрављени су вишеминутним овациjама након бравурозно одсвираног програма на првоj у низу од три концертне вечери (4. март,  Сала БГФ). Фелц jе с правом наjавио да jе репертоар за Лигу шампиона, а количина аплауза након извођења, надваладала jе сва ограничења у Сали.  

 

На почетку концерта, уочи премиjерног извођења Шенбергове Камерне симфониjе, публику jе дочекало изненађење. Габриjел Фелц jе приредио своjеврсни водич кроз ову композициjу изразите комплексности, обjашањаваjући због чега jе дело значаjно, иновативно и jош увек авангардно. 

„Шенбергова композициjа jе премиjерно изведена у Бечу 1913. године и тада jе изазвала прави скандал. Надамо се да вечерас неће бити скандала“, нашалио се Фелц алудираjући на податак да jе током премиjерног извођења овог дела, настала побуна због необичних хармониjа коjа jе прекинула концерт. Зато jе Фелц заjедно са музичарима коjи су свирали наjпре кратке одломке, упутио публику у карактеристичне делове и хармонске иновациjе коjе jе Шенберг увео у своj композиторски поступак. 

 

Камерна симфониjа jе написана за само 15 музичара и сваки од њих као да има улогу солисте. Слушаоци су без даха пратили извођење филхармоничара и на краjу их наградили снажним овациjама док jе Фелц сваког поjединачно подизао са места на бини као знак посебног уважавања.  

Исто одушевљење испратило jе и извођење Четврте симфониjе Лудвига ван Бетовена. Концерт се завршио тако што jе публика аплаудирала музичарима, филхармоничари Фелцу и диригент њима. 

 

 

 

Фото Марко Ђоковић

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)