ОЛИМПИЈСКЕ СЕОСКЕ ИГРЕ СРБИЈЕ

Под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије

САВЕЗ ЗА РЕКРЕАТИВНИ СПОРТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И

ОПШТИНА КОЦЕЉЕВА

организују

ОЛИМПИЈСКЕ СЕОСКЕ ИГРЕ СРБИЈЕ

 

OSIS.jpg

 

КОЦЕЉЕВА

  1. септембар 2018. године

 

 

 koceljeva-grb-veliki.png

 

 

Драги ратари, сточари, виноградари, воћари и сви други вредни домаћини широм Србије,

 

погледом у календар видећете да је 15. септембар осенчен црвеном бојом Међудневнице. Том бојом означен је и највећи спортски сабор у Србији, познат под именом „Олимпипјске сеоске игре Србије“. Како је сада у току берићетно убирање Ваших плодова на имању, спремите се још боље да пронесете славу Олимпијских сеоских игара Србије у своје средине и поносно покажете пример младима којим животним путем да се успењу, одмакнимо се од пута лажног напретка и седеће културе која нас све више покорава и води до болести.

Ове године играће се 45. пут у подручју Коцељевачог региона.Од давнина до данас, ова област се назива Тамнава, јер река Тамнава својим средњим током протиче кроз овај крај.

Почетком 18. века, Тамнава је играла изузетну улогу на подручју северозападног дела Србије. Плодне раванице тамнавских села привлачиле су пажњу турских ага и бегова, а нарочити велики стратегијски значај за турског освајача имала је комуникација Шабац - Ваљево, што је довело до многих сукоба између Срба и Турака.

У стварању услова за дизање Првог српског устанка и његов каснији ток, велики значај имао је поп Лука Лазаревић (1774-1852), најпознатија личност овог краја из тог периода, била је од велике важности. Рођен у Свилеуви, селу 9 км од Коцељеве, био је међу првима који су се придружили устанку 1804. године. Поп Лука Лазаревић је посебно се истакао у боју на Свилеуви када се са својом војском утврдио на  Гомилици и допринео једној од првих побједа над турском војском, што је омогућило побуњеницима да ослободе Ваљево, а у јуну те године заједно са протом Матејом Ненадовићем постављен је за команданта сектора на Дрини.

За време Другог српског устанка Коцељева је била у склопу Шабачке нахије. Априла 1816. године за нахијског кнеза постављен је Милошев брат, Јеврем Обреновић, чији је конак био у Коцељеви.

Деведесетих година 19. века, у време када се у Коцељеви налазио Јанко Веселиновић, она почиње да прима обележја варошице. Јанко Веселиновић је био учитељ у Свилеуви и Коцељеви. Марта 1889. године изабран је за председника општине и на тој дужности остао до септембра 1890. године. Људи овог краја оставили су снажан утисак на књижевника Јанка Веселиновића, па их је трајно забележио у својим најпознатијим приповеткама.

janko veselinovic.jpg

 

У време Првог светског рата, народ Коцељеве делио је судбину осталих делова Србије. Велике битке (Церска и Колубарска) вођене су у непосредној близини ове територије, а у њима су бројно учествовали и становници Тамнаве. Из села Драгиња, Степа Степановић-командант Друге армије, руководио је Церском битком.

На брду Жућак, изнад Коцељеве вођена је битка између наших и непријатељских снага, а налазећи се близу фронта, становници околних места вукли су топове на Цер и довлачили рањенике у Драгиње и Коцељеву. У периоду између Првог и Другог светског рата Коцељева се још више развијала, а њен живот постајао интезивнији и разноврснији. Коцељева је 1924. године добила статус варошице.

 koceljeva.jpg

 

ПРОГРАМ ИГАРА

СУБОТА15.09.2018.

 

0900   Коначна пријава такмичара- Седиште Такмичарске комисије

(С.Ш.  Коцељева)

 

1030   Свечано отварање Игара- уз поздравне речи представника:

        

- Домаћина Игара,

Председник општине Коцењева г-дин Душан Илинчић

- Савеза за рекреативни спорт Републике Србије,

Председник проф. др Предраг Гавриловић

- Министарства омладине и спорта Републике Србије

- Спортског савеза Србије

 

1045      Почетак такмичења по програму са бројем такмичара по екипи:

 

Баскет(3м-ж)                                          Одбојка (6м-ж)

Крос(5м-ж)                                                 Пикадо (3м-ж)                                     

Фудбал(5м)                                              Рукомет (7м-ж)            

Надвлачење конопца(6м)                        Шах (4м-ж)

Народни вишебој(5м-ж)                         Стони тенис (3м-ж)     

 

 Важна обавештења

 

OSIS FLAJER 1 STRANA.jpg

 

Прелиминарна пријава за учешће на Играмаје поименичназа индивидуалне спортове, док је за екипне спортове у виду броја играчапо екипи,и врши се до уторка 11.09.2018. године путем:

 

Е-мејла:savezzarekreativnisport@yahoo.com;

фиксног телефона: 011/40-99-571,

мобилних телефона: 065/20-20-470;063/89-38-387;

поштом на адресу: Делиградска 27/ III,канцеларија 314,11000 Београд;  

 

Уплату котизације за учешће на такмичењу у износу од

500 динара по такмичару обавити до четвртка 13. 09. 2018. годинедо 17 часова на рачун Савеза:3259500700025981- 46,  ПИБ: 100121310.

 

Коначне пријаве печатиране од стране месне заједнице су поименичне за све спортовеи уз копију уплатнице донети у канцеларију ОСИС КОЦЕЉЕВА 2018 на дан Игара, где ће бити подељени бонови за оброк такмичара.

 

 

*пример прелиминарне пријаве

за екипеМЗ Радничко насеље, Лесковац, надвлачење конопца 10 људи

појединачни спортМЗ Радничко насеље, Лесковац, крос – Милица Марјанушић*Савез путем извода банке проверава уплату.

 

*пример коначне пријаве

за екипе МЗ Радничко насеље, Лесковац, надвлачење конопца 10 људи са именима

појединачни спорт МЗ Радничко насеље, Лесковац, крос – Милица Марјанушић

 

900x600_pop-luka-top.jpg 

 

Извод из пропозиција Игара:

Такмичење је екипно у свим дисциплинама.У дисциплинама:Народни вишебој, Стрељаштво, Крос, Шах и Пикадо из појединачних резултата изводи се и екипни резултат. Право наступа на ОСИС имају такмичари са списка пријављене екипе овереног од Месне заједнице. За све такмичаре на списку уплатити чланарину од 500 динара по особи. Састав сваке екипе мора бити пријављен на посебно овереној пријави.

 

Пријаву је могуће обавити:

- писмено (мејл, писмо уз обавезан факсимил уплате на savezzarekreativnisport@yahoo.com)

- усмено (телефоном на 011/40-99-571; 065/20-20-470уз обавезан фаkсимил уплате).

 

Пријава садржи такмичарску дисциплину са бројем спортиста који ће се такмчити (нпр. рукомет 12 такмичарки, фудбал 13такмичара, надвлачење конопца 10), уз напомену да је број играча на терену предвиђен правилима одговарајуће спортске асоцијације (види програм такмичења).

Све пријаве и доказе о уплати у складу са пријављеним дисциплинама и бројем такмичара по дисциплинама, доставити до уторка 11. 09. 2018. године.

Пријаве без одговарајуће уплате неће бити узете у обзир (и сходно томе неће ући у програм такмичења).

Све пријављене екипе дужне су да, по доласку упријемни центару амфитеатаруС.Ш. Коцељеве,у термину од 9,00 до 10,30 часова, Комисији за пријем, предају оверене писмене пријаве (уколико то већ нису учиниле) по дисциплинама (када ће добити Билтен који садржи пропозиције и програм такмичења (време и место такмичарске дисциплине), бонове за топли оброк и одговарајући пропагандни материјал.

Напомињемо да један такмичар може наступити у више дисциплина уколико је на списку тих дисциплина и уколико се може уклопити у програм такмичења који ће бити објављен у Билтену.

Пре сваког наступа обавезна је лична идентификација такмичара (лична карта, ђачка књижица, индекс, возачка дозвола, пасош).

Свака месна заједница и општина може да пријави већи број екипа у једној дисциплини. У том случају за коначни пласман бодује се боље пласирана екипа.

Нови систем бодовања: интенција новог система бодовања настоји да оствари:

1) равноправност свих такмичарских дисциплина

2) стимулише масовност

3) адекватно валоризује спортски учинак

Наиме, свака такмичарска дисциплина има потенцијал од 30 бодова. Прве три екипе носе 6 победничких бодова (3 + 2 + 1). Преостала 24 бода равномерно се распоређују на све учесничке екипе.

Примера ради:

Дисциплина са 20 екипа бодоваће се на следећи начин - Првопласирани : 3+24/24 = 4

другопласирани 2+24/24 = 3

трећепласирани 1+24/24 = 2

или други пример дисциплина са 6 екипа - Првопласирани : 3+24/6 = 7

другопласирани 2+24/6 = 6

трећепласирани 1+24/6 = 5

 

Коначни пласман Месних заједница и Општина изводи се из резултата постигнутих у свим такмичарским дисциплинама уз један стимулативни поен за сваку женску екипу која је наступила

Победничке екипе награђују се пехаром , а појединци медаљама (народни вишебој, стрељаштво, крос, шах и пикадо). Најбољој општини и месној заједници следују посебни пехари.

 

 

Komentari (0)