ЈОАКИМ ВУЈИЋ ЗА ДАН КЊАЖЕВСКО-СРПСКОГ ТЕАТРА

На Дан Књажевско-српског театра, 15. фебруара у 20 часова, премијерно ће бити изведена представа „НЕГРИ или Љубов ко сочеловеком својим“  по тексту Јоакима Вујића. Праизведба овог Јоакимовог комада поверена је Анђелки Николић. У представи играју Никола Милојевић, Иван Видосављевић, Петар Лукић, Ненад Вулевић, Здравко Малетић, Чедомир Штајн, Исидора Рајковић и Душан Станикић.
У фоајеу Театра са почетком у 19.30 часова биће отворена изложбена поставка костимографа нашег Театра Јелене Јањатовић  „Костим од скице до сцене“.

Negri_plakat_web.jpg 

Исте вечери, након завршетка представе, свечано ће бити уручене награде које Књажевско-српски театар традиционално додељује. Овогодишњи добитник  Статуете Јоаким Вујић  је Герослав Зарић, сценограф из Београда, Прстена са ликом Јоакима Вујића Миодраг Пејковић, глумац. Добитници годишњих награда су редитељ и глумачки ансамбл представе „Четири брата“.

Овај комад,написан 1821. године, изводи се први пут. Можда су Јоакимовим саљудима теме колонијализма, империјализма и ропства биле далеке и апстрактне; сам термин негри аутор објашњава читаоцима, као да га, заправо, уводи у српски језик. Данас је, међутим, јасно да комплексни односи Истока и Запада (еуфемизам за дугу историју тлачења, лицемерја и страха) итекако утичу на живот сваког становника планете. Мада кажу да је ропство искорењена појава, још увек виђамо односе засноване на експлоатацији и репресији, или чак активно учествујемо у њима: у својој држави, на радним местима (у позориштима као и у фабрикама), најзад у породицама, основним ћелијама патријархалног друштва.
„Человечност“ енглеског лорда, који наступа хумано у појединачном случају, а пренебрегава чињеницу да је сам главни стожер и профитер нехуманог система, представља драмски занимљив парадокс који овај лик доводи у везу са фундаменталним лицемерјем нашег доба. Није лицемерна само корпорација које се заклања иза друштвено одговорног пословања, него сам лицемерна и ја, кад се за тренутак осетим боље јер сам однела стару одећу у Свратиште за децу. „ЗАДРЖИТЕ СВОЈ СИТНИШ – ЈА ЖЕЛИМ ПРОМЕНУ“, лепо пише на графиту на Дому омладине у Крагујевцу.
А. Николић

Tagovi

Komentari (0)