ЈЕДНА СЛИКА МРАЧНЕ СТРАНЕ РИМСКЕ ИСТОРИЈЕ

СКУПИ - МАСОВНА ГРОБНИЦА

Четвртак, 4. јул у 18 часова
атријум Народног музеја Србије

 1.jpg

Као резулат континуиране међуинституционалне сарадње, дана 4. јула 2024. године у 18.00 часова, у Народном музеју Србије биће отворена изложба Једна слика мрачне стране римске историје. Скупи – масовнa гробница. Музеја града Скопља. Изложба представља мултимедијални приказ изузетног и несвакидашњег открића, масовне гробнице са око две стотине сахрањених појединаца. Масовна гробница је откривена на југоисточној некрополи Скупи, највећег римског града у Републици Северној Македонији, јединог са статусом колоније, а истовремено и једног од највећих римских градова на Балкану.

2.jpg

Истраживање гробнице са масовном сахраном и реализација изложбе резултат је свеобухватног рада мултидисциплинарног тима из Музеја града Скопља, Археолошког музеја Македоније и Института за судску медицину, криминологију и медицинску стоматологију. Због паралелне примене археологије, физичке и форензичке антропологије, неведено истраживање представља пионирски подухват на нашим просторима. С друге стране, мултимедијални приступ у реализацији изложбе уз примену неколико класичних и савремених уметничких дисциплина такође представља иновацију у македонској музеологији, посебно када је реч о представљању археолошких открића.

Сви заинтересовани посетиоци ће бити у прилици да виде изложбу у Малој галерији Народног музеја Србије до 11. августа 2024. године.


Марија Ђорђевић

Tagovi

Komentari (0)