ЈАВНО ЧИТАЊЕ КОМЕДИЈЕ О НУШИЋУ

Нови драмски текст Миодрага Илића „Арлекинова последња авантура“ читаће десет глумаца у Музеју Народног позоришта

 

Narodno pozoriste_Beograd.jpg

 

Народно позориште у Београду, у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије и Фондацијом „Бранислав Нушић“, наставља обележавање своје 150. годишњице и обележавање 80. годишњице упокојења Бранислава Нушића једним у нас ретким догађајем – јавним читањем савременог драмског дела српског писца у коме учествује десет глумаца. Наиме, у Музеју Народног позоришта, 8. фебруара, у 19-00 сати, глумци ће читати реплике нове комедије познатог драмског писца Миодрага Илића под насловом „Арлекинова последња авантура“. Овај текст, у коме је Нушић главни лик,   објављен је недавно у угледном позоришном часопису „Театрон, такође у част поменутих годишњица.                                               

 

Miodrag-Ilic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Миодраг Илић, који се до сада огледао у различитим жанровима, и чија су драмска дела приказивана на многим сценама у Србији и Југославији, остварио је неколико позоришних комада о великанима српске и светске историје (Душан Силни, Кнез Лазар, Вук и Милош, Коперник, Спиноза, Хајдегер, Жанка, Апис), да би у својој тридесетој драми комичне интонације суочио  Нушића са  сопственим животом и ликовима његових комедија, али и са  изопачењима и настраностима новог глобалистичког доба. „Комична парабола“, како гласи жанровско одређење Илићевог комада, колико забавна и хуморна, толико је подстицајна у мисаоном погледу, као дело модерног критичког погледа на суморни свет померених вредности, репресије и губитка хуманости.  Писац се користи чудним случајем да је велики комедиограф два пута „умро“  - први пут 1934. године, када је био у клиничкој смрти па се вратио у живот, и други пут 1938. када је заувек напустио овај свет. Тако му се указала прилика да „завири“ у оностране просторе религије и имагинације, и да уз подршку Светог Петра, крочи у пакао и рај,  не би ли изабрао место свог трајног усељења…  Шта Арлекин тамо затиче, шта доживљава и кроз шта пролази у овој последњој авантури сазнаће они који буду дошли да чују читање комедије.                                     

 

Дијалоге  Нушића, Светог Петра, Луцифера,  краља Милана, Српског академика, турског Мутасерифа, Јована Скерлића, Џона Дилингера, Нушићеве таште и Нушићеве љубавнице, као и ликова његових популарних комедија, водиће драмски уметници: Милан Михаиловић – Цаци (Нушић), Миленко Павлов, Јелица Сретеновић, Лепомир Ивковић, Раде Миљанић, Душан Радовић, Бранислав Зеремски, Бранко Ђурић, Василија Кокотовић и Милан Пајић. У читању учествује и аутор, Миодраг Илић.

Tagovi

Komentari (0)