Затварање циклуса Пандемониjум: сто година од премиjере “Приче о воjнику”

 

 

 vladica milosavljevic i tamara krcunovic.jpg

 

За затварање циклуса “Пандемониjум” припрема се мултимедиjални спектакл на камерноj сцени Београдске филхармониjе, у четвртак, 5. априла (Сала БГФ, 19х). У “Причи о воjнику” Игора Стравинског, наступаjу глумице Владица Милосављевић и Тамара Крцуновић, заjедно са музичарима Београдске филхармониjе и диригентом Александром Коjићем. Сасвим ново читање познате приче, чиjа jе премиjера била тачно пре 100 година, дао jе редитељ Влатко Илић.

 

“Одлучио сам се за изазовниjу поставку у духу авангардних радова с почетка 20 века. На самом концерту ће се емитовати снимљени говорно видео-материjал са глумицама Владицом Милосављевић и Тамаром Крцуновић, а уживо на сцени, оне ће заjедно са визуелним уметником Воjиславом Клачаром, правити воjнике од новина, а све уз музичку подлогу филхармоничара”, обjашњава Влатко Илић.

 reditelj Vlatko Ilic sa ekipom.jpg

Прича говори о руском воjнику, повратнику из рата, коjи jе продао своjу виолину, односно душу ђаволу у замену за богатство. Према упутству Стравинског, ова прича jе играна, певана и рецитована, идеална за затварање циклуса „Пандемониjум“ коjи jе приказивао музичка дела инспирисана интригантним текстовима. И данас револуционарно, ово ремек дело камерне музике, jедан jе од првих примера интердисциплинарног, тоталног театра, коjе jе замишлјено да обjедини игру, музику и глуму.

 

Tagovi

Komentari (0)