Зубин Мехта шаље речи подршке поводом одласка Тасовца

Зубин Мехта, наjзначаjниjи приjатељ Ивана Тасовца и Београдске филхармониjе, послао jе речи подршке поводом вечерашњег концерта коjи оркестар изводи заjедно са шефом диригентом Габриjелом Фелцом на Коларцу.

 Zubin Mehta i IvanTasovac, 2015.jpg

Фото: Марко Ђоковић

„Овом веома важном приликом, када Маестро Фелц диригуjе дивном Београдском филхармониjом на овом као и сваком концерту посвећеном мом великом приjатељу Ивану Тасовцу, поздрављам све музичаре велике Београдске филхармониjе, мог драгог колегу Габриjела Фелца као и све Иванове приjатеље присутне на концерту и уверавам вас да сам у мислима са вама.

Такође грлим његову супругу Мариjу и децу и молићу се да се Иванова жеља за новом концертном двораном настави и обећавам да ћу на све начине да подржим остварење овог његовог сна.

С наjтоплиjим поздравима,

као и увек,

Зубин Мехта“

 

Вечерас на Коларцу од 20 сати, Београдска филхармониjа изводи маестозну Малерову симфониjу броj 6 познату и као „Трагична“. Као и прошлог петка, сви будући наступи оркестара биће Таси у част.

Београдска филхармониjа у пуноj снази свира Малерову Трагичну симфониjу

Након огромног губитка вољеног директора Ивана Тасовца и концерта коjи му jе посветила прошлог петка, Београдска филхармониjа се враћа на бину Коларца већ у среду 6. октобра и то у грандиозном саставу са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом (20ч). Стотину филхармоничара одсвираће монументалну композициjу, Малерову симфониjу броj 6, познату као „Трагична“. 

Капитално дело симфониjске литературе, мрачно и злослутно, истовремено jе грандиозна прича о борби хероjа са судбином. По тону уводних ставова, пристаjао би jоj наслов “Воjничка”, исто као што филхармоничари неуморно раде иако дубоко погођени губитком свог директора коме посвећуjу све будуће наступе. 

Симфониjски гигант траjе готово пуних 90 минута и подразумева огромни оркестарски апарат – уз увећан броj дрвених и лимених дувача, наjброjниjе су удараљке. Поред два сета тимпана, ксилофона, великог бубња, чинела, добоша, триjангла, крављих звона и оловних плоча коjе имитираjу црквена звона, композициjа захтева и jедан немузички инструмент, настао искључиво за ову партитуру. Чувени Малеров чекић, специjално конструисани дрвени маљ, сензациjа jе у класичноj музици и огласиће се у финалном ставу као злослутно предосећање.

Малерова симфониjа броj 6 jе такође композициjа коjом се млади Габриjел Фелц први пут представио београдскоj публици, 26. jуна 2009. године. Улазнице за концерт су у продаjи на благаjни Филхармониjе као и онлаjн.

  

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)