Зубин Мехта стигао у Београдску филхармониjу

Зубин Мехта данас jе одржао прву пробу са Београдском филхармониjом поводом наступаjућег Гала концерта на Коларцу поводом стогодишњице оркестра у уторак, 20. jуна на Коларцу коjи jе распродат за само неколико дана. Овим наступом  почиње регионална турнеjа у оквиру инициjативе Отворени Балкан, па ће легендарни диригент предводити Филхармониjу на концертима у Тирани 22. jуна и Скопљу 24. jуна.

 _MDJ7206.jpg

Фото Марко Ђоковић/Београдска филхармониjа

Приликом сваког доласка jедног од наjвећих диригената данашњице, у Београдскоj филхармониjи влада посебна атмосфера. Тако jе и овога пута било велико узбуђење уочи jеданаестог сусрета маестра са оркестром, а на почетку прве пробе, музичари су Мехту поздравили великим аплаузом, а он им jе честитао jубилеj и отпоздравио на српском jезику.  

„Честитам вам рођендан, веома сам срећан што сам поново овде, уживам док вас све гледам“, речи су коjе jе Мехта упутио оркестру. 

На програму сва три концерта су Симфониjа бр. 7  Лудвига ван Бетовена и „Фантастична симфониjа“ Хектора Берлиоза коjа jе такође била на репертоару првог концерта коjи jе одржао са Филхармониjом, давне 1958. године. Након Гала концерта на Коларцу 20. jуна, следе наступи у згради Националне опере Тиране 22. jуна и у Филхармониjи Републике Северне Македониjе 24. jуна. 

Као велики приjателј Београдске филхармониjе, Зубин Мехта jе увек спреман да подржи оркестар са коjим jе први пут наступио на самом почетку своjе кариjере и са коjим jе у новом милениjуму интензивирао везе. Маестро са Београдском филхармониjом негуjе посебне односе и стално се враћа у Београд, градећи приjателјство коjе одавно превазилази оквире музике и уметности.

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)