Зубин Мехта и Београдска филхармониjа повезали Балкан у jединствену културну целину

https://www.youtube.com/watch?v=bJplK8I3dMY

 

Легендарни Зубин Мехта и Београдска филхармониjа су на три спектакуларна концерта у Београду, Тирани и Скопљу, музиком повезали Балкан у jединствену културну целину, током турнеjе у оквиру инициjативе Отворени Балкан. Стогодишњи понос Београдске филхармониjе проносио се и у региону, заjедно са jедним од наjзначаjниjих музичких великана икада.

 ZUBIN MEHTA.jpg

Презадовољан успехом прве заjедничке турнеjе са Београдском филхармониjом, маестро jе изjавио: 

"Jа сам обожаватељ Београдске филхармониjе jош од 1958. године када сам са овим оркестром у Београду имао jедан од првих концерата у свом животу. Задивљуjући jе њихов развоj и напредак до данас и jедва чекам да поново диригуjем оркестром. Већ разговорамо о будућности и радуjем се повратку. Имали смо добру турнеjу, свирали у различитим акустичким условима, а они су све изазове превазишли на наjбољи могући начин са изузетним успехом. Честике и хвала лепо!", рекао jе Мехта након спектакулраног наступа у Скопљу.

Била jе велика привилегиjа за оркестар да проведе незаборавну недељу са маестром, од Гала концерта у београдском Коларцу, преко првог наступа у историjи у Тирани, до концерта у фантастичноj Сали Филхармониjе у Скопљу. Мехта се захвалио филхармоничарима на прелепоj недељи заjедничког рада. Пожелео jе музичарима да попут њихових македонских колега, добиjу своjу нову концертну дворану у Београду што пре, уз наду да ће њена главна сала носити име Ивана Тасовца.

 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)