ЗЛАТНО ДОБА ХОЛАНДСКОГ СЛКАРСТВА: РАДИОНИЦЕ И СЛИКАРСКИ МАТЕРИЈАЛИ

Предавање

Приче из конзерваторског атељеа

ЗЛАТНО ДОБА ХОЛАНДСКОГ СЛКАРСТВА: РАДИОНИЦЕ И СЛИКАРСКИ МАТЕРИЈАЛИ

четвртак 15. новембар 2018. у 18

 

 IMG_1597.JPG

Јан ван Гојен, Холандски Пејзаж, прва половина XVII века, уље на платну. Народни музеј у Београду

 

Предавање

Приче из конзерваторског атељеа

ХОЛАНДСКИ ПЕЈЗАЖ ЈАНА ВАН ГОЈЕНА

четвртак 22. новембар 2018 у 18

 

Бављење конзервацијом и рестаурацијом слика старих холандских мајстора изискује познавање и служење материјалима и технолигијама које су се користиле у једном од најблиставијих епоха европског сликарства, XVII веку – златном добу холандског сликарства. Рестауратор саветник Народног музеја, мр Софија Кајтез, ће кроз тематско предавањеу Златно доба холандског сликарства: радионице и сликарски материјали у четвртак, 15. новембра у 18 часова поделити са посетиоцима сазнања о тадашњем начину рада сликара, изгледу њихових атељеа, врсти и начину њихове уметничке обуке, заједно са  неким од тајни заната, помоћу којих се неретко стизало до врхунских уметничких остварења. Предавање ће се одржати у атријуму Народног музеја.

У галерији са избором уметничких дела страних аутора у Народном музеју, изложена је слика Холандски пејзаж, једног од најзначајнијих сликара холандског 17. века, Јана ван Гојена. Пре илзагања, слика је рестаурирана у Атељеу за конзервацију Народног музеја у Београду.

У оквиру другог тематског предавања 22. новембра у 18 часова, које јесте, али није и нужно, наставак, претходног, рестауратор саветник, мр Софија Кајтез ће говорити о изазовима са којима се сусретала током рада на слици. Биће речи о начину рада чувеног мајстора као и уметничким посебним одликама, о конзерваторским испитивањима и истраживањима која су обављена да би се стекли услови за комплексну конзервацију и рестаурацију која је успешно обављена. Улаз на предавања је слободан.

 srp NM logo 2.png

 

Tagovi

Komentari (0)