ЖИСТИН ЕМАР у Музеју науке и технике

Гошћа шестог издања програма art+science Центра за промоцију науке, које се ове јесени одвија на више локација у Београду, биће француска уметница Жистин Емар. Њен боравак у Београду подржао је Француски институт, а рад Co(AI)xistence посетиоци могу да виде у Музеју науке и технике до 23. октобра.

 Co(AI)xistence-photo-Mike Patten.jpg

Жистин Емар је визуелна уметница из Париза. Њена дела истражују нове везе које се успостављају између наше егзистенције и технологија. Комбиновањем различитих сликовних медија - од фотографије до видеа и виртуелне реалности - њен рад налази своје упориште на раскрсници неуронаука, предмета, органског живота и вештачке интелигенције. Своја дела је излагала у престижним институцијама широм света попут Барбикана у Лондону, Музеја савремене уметности у Токију и Московског музеја модерне уметности.

 Žistin Emar.jpg

Рад Co(AI)xistence успоставља плесну интеракцију примитивне интелигенције и људског бића: човек и робот покушавају да дефинишу нове перспективе о коегзистенцији у свету. Два ентитета су у интеракцији путем сигнала; тело и говорни језик са својим другачијим интелигенцијама. Користећи систем дубоког учења, робот може да учи из свог искуства са Мираи Моријамом, јапанским глумцем и плесачем. Хуманоидну инкарнацију вештачке интелигенције креирала је група славног Хирошија Ишигура са Универзитета у Осаки, уз Универзитет у Токију који је био задужен за неуронски систем. Њен сведени изглед омогућава емотивну пројекцију и отвара простор за имагинацију.

”Када сам почела да се занимам за вештачку интелигенцију, била сам фасцинирана идејом аутономије и аутономних система. Схватила сам да тело није честа тема, па сам желела да се бавим концептом отелотворења и дијалога са другим,” објашњава Жистин Емар. ”Овај научни експеримент спровела сам кроз сусрет плесача Мираи Моријаме и Алтера, робота којим управља аутономни систем који генерише покрете у реалном времену. Фасцинантно је видети шта ова два ентитета могу научити један од другог. Ради се о размени и дијалогу, кроз глагол и тело. Био је то и експеримент за научнике, па сам представљала овај рад и на научним конференцијама.”

Жистин Емар ће у петак, 15. октобра, у 17 часова, учествовати у разговору Коегзистенција природне и вештачке интелигенције, који ће се одржати у Музеју науке и технике, уз учешће Ане Поповић, редитељке и коауторке рада AI/VI, и др Јелене Гуге, теоретичарке нових медија и уметности са Института за филозофију и друштвену теорију. Наредног дана, 16. октобра, од 13 часова, Жистин ће у Музеју одржати предавање младим полазницима програма art+science+makerslab, као и посетиоцима који буду дошли на јавно вођење кроз поставку Светови вештачке интелигенције.

 

 Више информација о пројекту и учешћу Центра можете видети на:

Tagovi

Komentari (0)