ЗАВРШЕН 8. НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР

Претходне вечери jе у Вили Станковић у Чортановцима завршен 8. Амбиjентални позоришни фестивал Нови тврђава театар.

Публика jе наjпре имала прилику да чуjе одлуке о награђенима и образложење жириjа, коjи jе ове године деловао у саставу књижевника Ласла Блашковића (председник), глумице Jоване Балашевић и књижевне преводитељке Иване Ђурић Пауновић.

 PBL_5150.jpg

Фото: Срђан Дорошки

Награда за наjбољу представу у целини припала jе остварењу Jугославиjа, моjа дежела, Гледалишча Копер и Позоришта Приjедор. У обjашњењу жириjа наводи се: „Велики jе ризик испричати већ много пута испричану причу, али кад се све коцкице склопе, и кад су сви актери у грађењу представе том ризику дорасли, онда публика има прилику да jоj се препусти и да jе сагледа у светлу коjе дотад на њу ниjе пало. Захваљуjући фантастичноj глуми и складу игре читавог ансамбла,  надмоћноj режиjи и уиграности коjа доноси додатну сигурност за игру у тренутку, публика jе имала прилику да доживи нешто што се и не дешава толико често: да дише као jедно с представом.“

Потом jе Албу Иштвану додељена награда за режиjу за представу Несрећни у извођењу позоришта Фигура студио из Георгениjа у Румуниjи.

Два признања за наjбољу женску улогу припала су глумицама из представе Живот се са мном много поиграо: Сањи Ристић Краjнов за тумачење Нине и Гордани Ђурђевић Димић за улогу старе Вере.

За наjбољу мушку улогу награђени су Борис Шавиjа, коjи игра оца Недељка у представи Jугославиjа, моjа дежела, те Хаџи Ненад Маричић за улогу Здравка у представи Берачи снова.

Габриели Црнковић jе додељена специjална награда за режиjу за представу Остаjем остати у извођењу самосталне продукциjе групе глумаца из Новог Сада.

Поред тога, фестивал jе установио jош jедно признање, коjе ће се од ове године додељивати под именом Награда за глуму „Милан Гутовић“.

„Да бисмо сачували успомену на Ланета Гутовића, установили смо награду његовог имена, коjа ће се додељивати сваке године за глумачко остварење виђено на овим сценама и коjом ће се глумци – убеђена сам – поносити, као што се том наградом поноси и оваj фестивал“, истакла jе у емотивном говору уметничка директорка и селекторка Новог тврђава театра Вида Огњеновић.

Част да понесе прву награду „Милан Гутовић“ припала jе Биљани Ђуровић за улогу Иванке у представи Берачи снова.

Након свечане доделе награда, уследила jе прва реприза представе Живот се са мном много поиграо, коjа jе припремана у продукциjи фестивала Нови тврђава театар.

 PBL_5142.jpg

Фото: Срђан Дорошки

Жири фестивала Нови тврђава театар коjи jе ове године радио у саставу:

Ласло Блашковић, књижевник, председник жириjа

Jована Балашевић, глумица

проф. др Ивана Ђурић Пауновић, књижевни преводилац

 

донео jе следеће одлуке о наградама:

Награде фестивала Нови тврђава театар за 2021. годину:

Награда за наjбољу представу:

Jугославиjа, моjа дежела (Копродукциjа Гледалишча Копер, Словениjа и Позоришта Приjедор, Република Српска, БиХ) у режиjи Марка Мисираче.

Велики jе ризик испричати већ много пута испричану причу, али кад се све коцкице склопе, и кад су сви актери у грађењу представе том ризику дорасли, онда публика има прилику да jоj се препусти и да jе сагледа у светлу коjе дотад на њу ниjе пало. Захваљуjући фантастичноj глуми и складу игре читавог ансамбла,  надмоћноj режиjи и уиграности коjа доноси додатну сигурност за игру у тренутку, публика jе имала прилику да доживи нешто што се и не дешава толико често: да дише као jедно с представом.

 

Награда за режиjу:

Албу Иштван за представу Несрећни у извођењу позоришта „Фигура студио“ из Георгениjа у Румуниjи.

У jедноj критици представе Несрећни, стоjи „филм у позоришту?“ хммм… Али да, иновативност коjом Албу Иштван приступа употреби филмских средстава у овоj представи чини да техничке, као и технолошке могућности додатно продубљуjу и прошируjу трагику приче коjа jе само на први поглед прича о несрећноj породици, лошим односима, крњим љубавима и страстима. Сива, коjа обjедињуjе црну и белу слика на платну коjе проjектуjу две камере, одраз jе неспособности да се изађе из зачараног круга лоших односа. Мултиплицирање сцене проjектовано на платну усисава сваку могућност прочишћења савременог света. Редитељ jе вештом манипулациjом глумачке игре на сцени, оне коjа иде на платну, као и игре светла и сенки, показао колико смислено и целисходно може бити креативно поигравање различитим уметничким средствима.

 

Награда за наjбољу женску улогу:

Сања Ристић Краjнов за улогу Нине у представи Живот се са мном много поиграо (у продукциjи УГ „Нови тврђава театар“).

Изузетно надахнутом игром, са захтевним елементима у савладавању како физичког тако и менталног простора, Сања Ристић Краjнов у улози Нине ствара слику jедне судбине коjа jе увек корак испред своjе „власнице“, у коjоj jе празнина огољена до сржи, а с њом и бол коjи непогрешиво можемо осетити док пролазимо кроз све фазе њеног уласка у заборав.

 

Гордана Ђурђевић Димић за улогу старе Вере у представи Живот се са мном много поиграо (у продукциjи УГ „Нови тврђава театар“).

Експресивност у комичком али и трагичком изразу Гордане Ђурђевић Димић подиже игру у представи Живот се са мном много поиграо на ниво коjи jе подразумева неспоjиво: лакоћу и тегобност, суровост и нежност, борбу и предаjу. Смеjемо се док нам jе у исто време на лицу грч. Такав ефекат може постићи само веома посвећен зналац свог посла.

 

Награда за наjбољу мушку улогу:

Борис Шавиjа за улогу Недељка у представи Jугославиjа, моjа дежела (Копродукциjа Гледалишча Копер, Словениjа и Позоришта Приjедор, Република Српска, БиХ).

Борис Шавиjа jе нашао баланс у представљању унутрашњег сукоба различитих аспеката свог лика чиме jе додатно истакао трагику и патос приче о Jугославиjи, нашоj дежели. Концентрисаност кад jе у питању ниjансирање психолошких стања, и инспирисаност игром осталих глумаца на сцени, доприноси утиску да смо присуствовали првокласном театарском догађаjу.

Хаџи Ненад Маричић за улогу Здравка у представи Берачи снова Звездара театра из Београда.

Мудром и сведеном игром, Хаџи Ненад Маричић саградио jе лик оца породице коjи се тешко сналази у транзициjама и променама коjе руше његов свет и систем вредности. Постављен у центар круга коjи чине његов отац, његова супруга, деца и комшиjе, он у себи не може да пронађе ону вертикалу за коjу jе мислио да jе ненарушива и заувек присутна.

 

Специjална награда за режиjу:

Габриела Црнковић за представу Остаjем остати у извођењу самосталне продукциjе групе глумаца из Новог Сад.

Занатски прецизно али инвентивно и сугестивно, редитељка представе Остаjем остати продубљуjе наjпознатиjу дилему овог поднебља и његових младих генерациjа. Разиграна у носталгиjи, с енергиjом коjа неукорењеноj младости и припада, игра у овоj представи производ jе добро одмерене контроле и глумачке слободе.

 

Награда за глуму „Милан Гутовић“:

Биљани Ђуровић за улогу Иванке у представи Берачи снова у извођењу Звездара театра из Београда.

Иванка Биљане Ђуровић, ослоњена на традиционалну улогу супруге и маjке, а на корак до полу-еманципациjе жене у сеоскоj средини, снажном и чврсто постављеном игром гради оваj лик комичко-трагичким средствима, и коjи jе у непрекидном процесу транзициjског трагања.

 

Tagovi

Komentari (0)