ЗАВРШЕТАК ПРОЛЕЋНОГ ЦИКЛУСА МУЗЕЈСКОГ ТЕАТАРА У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Обавештавамо Вас да се у јуну завршава пролећни циклус музејског театра у Историјском музеју Србије. Последња два извођења дуодраме „Брат и сестра” биће одржана 2. и 16. јуна од 18.30 часова.

Историјски музеј Србије је у сарадњи са спољним сарадницима из Културно-образовног центра „Радионица под отвореним небом” у протеклом периоду реализовао низ веома посећених извођења дуодраме „Брат и сестра” у оквиру пратећег програма изложбе посвећене Првом светском рату.

Музеј је подржао овај пројекат у циљу промоције идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе.

 

 Duodrama Brat i sestra 3.jpg

 

Дуодрама „Брат и сестра” ауторке Злате Типолд је једночинка посвећена Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати.

Публика ће имати прилику да се упозна са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу Драгане Обрадовић, глумице КЦ „Чукарица”, и Андреја Пиповића, широј публици познатог по улози младог Растка Немањића у серији „Немањићи – рађање краљевине”.

 

Кратак опис дуодраме „Брат и сестра”:

Венеција, крај 1914. године. Надежда у својој хотелској соби вредно ради, слика, иако исцрпљена од недавне болести.

У посету јој долази млађи брат Растко. Обоје се радују сусрету! Присећају се детињства, својих најмилијих, дивних успомена. Све је наизглед идилично док Надежда брату не открије план да жели да се врати у Србију како би се прикључила Ваљевској болници као добровољац. Растко покушава да је одврати, али неуспешно.

У том драматичном тренутку и он одлучује да крене за сестром и прикључи се српској војсци!

У другом делу сценског приказа, радња је смештена у амбијент болнице.  

Надежда у униформи болничарке казује потресну причу о страхотама рата и призору који је затекла дошавши у Ваљево...

На крају, Растко описује последње дане његове сестре, која је 3. априла 1915. отишла у вечност као једна од највећих српских хероина!

 

Цена карте је 400 РСД, а са њом ће публика моћи до новембра да посети и актуелну мултимедијалну изложбу „Крај Великог рата 1917-1918”.

Због ограниченог броја места, молимо све заинтересоване да унапред изврше резервацију слањем смс поруке са именом, презименом и контакт телефоном на број:  063/ 844 17 28.

 

 

 

 

Ненад Бељинац

Одељење за комуникације

Tagovi

Komentari (0)