Жетва у пуном јеку

Жетва стрних усева на територији старопазовачке општине започета је током треће декаде јуна месеца, комбајнирањем озимог јечма а завршена је почетком треће декаде јула месеца.

Високе температуре у периоду воштаног сазревања стрнина, са појавом променљивог времена и велике количине падавина, су проузроковале појаву патогена, што је утицало на умањење просечних приноса у односу на прошлу годину.

 Zetva.jpg

Било је појаве и олујног времена са градом, који је причинио штете на појединим потесима атара на територији Општине Стара Пазова. Код озимог јечма, који је био посејан на 1.400 ха остварен је просечан принос од 5 тона по хектару, што је за 20 % мање од просечног приноса у претходној години.

У производњи пшенице, на површини од 6.000 ха на територији општине Стара Пазова, остварено је 32.298 тона, а просечан принос од 5 тона по хектару је за 18 одсто нижи у односу на 2018.годину.

Запажена је видна разлика у оствареним приносима на парцелама пољопривредних произвођача у атарима Голубинаца, Старе и Нове Пазове, Војке, где су били приноси око 6 тона по хектару, док се приноси у атарима подунваских насеља крећу од 3, 5 до 4,5 тона по хектару.

Tagovi

Komentari (0)