Завршена Четврта Балканска физичка олимпиjада

Jуче jе отворена, а вечерас, 9. октобра, у Никозиjи, на Кипру, се завршава Четврта Балканска физичка олимпиjада (БПО4)

На Четвртоj Балканскоj олимпиjади из физике учествуjе jе 51 ученик из 14 земаља: 9  пуноправних чланица Балканске униjе физичара: Албаниjа, Бугарска, Црне Гора, Грчка, Кипар, Молдавиjа, Румуниjа, Северна Македониjа и Србиjа, као и 5 гостуjућих земаља: Босна и Херцеговина, Словениjа, Казахстан, Киргистан и Туркменистан.

 image.png

„Четврта Балканиjада“ се одржава у хибридном формату, пре свега због због пандемиjе, и делимично због високих трошкова пута. Такмичење су у суботу 8. Октобтра отворили:

недавно, у Београду, изабрани председник Балканске униjе физичара Раду Константинеску из Краjове, председник Међународног организационог комитета Проф. Горан Ђорђевић из Ниша,  и председник Кипарског Друштва физичара Деметриос Филипу.

Вође тима Србиjе су професори: др Иван Станић из Математичке гимназиjе у Београду и Снежана Булаjић из гимназиjе ‚‚Jован Jовановић Змаj‚‚ у Новом Саду. Члан Међунарондог жириjа jе проф. др Драгољуб Димитриjевић са Природно-математичког факултета у Нишу.

Награде и признања су обезбедили: Друштво физичара Кипра и Европско друштво физичара док ће апсолутми добитник добити специjално признање, дар Центра Балканске мреже за математичку и теориjску физику (SEENET-MTP) из Ниша.

Према jош увек незваничним резултатима ученици из Србиjе освоjили су 4 бронзане медаље на БПО4.

Осваjачи медаља су: Jован Милићев, Jован Николић и Jана Шишовић из Математичке гимназиjе Београд и Михаjло Цвеjић из гимназиjе "Jован Jовановић Змаj". Нови Сад.

По броjу освоjених медаља тим Србиjе се налази на трећем месту, иза тимова Румуниjе и Бугарске. Апсолутни победник "Балканиjаде", као и прошле године, jе Андреи-Дариус Драгомир из Румуниjе.

Честитамо ученицима и њиховим наставницима на освоjеним медаљама.

 

Председник Међународног Организационог комитета БПО4

Проф. Горан Ђорђевић
https://balkanphysicalunion.info/

Tagovi

Komentari (0)