XXII Ликовна колонија ГО Гроцка Kолективнa изложбa - У сусрет импресији

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

XXII Ликовна колонија ГО Гроцка

Kолективнa изложбa „У сусрет импресији“

Ранчићева кућа / Мајевичка 9 / Гроцка

петак 1. новембар у 18 часова

 

Позивамо Вас да присуствујете свечаном отварању колективне изложбе радова „У сусрет импресији“ насталих на XXII Ликовној колонији Градске општине Гроцка. Поставка ће бити представљена у петак 1. новембра од 18 часова у Ранчићевој кућигалерији Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

 POZIVNICA  XXII Likovna kolonija GO Grocka.jpg

Учесници колоније су уметници Биљана Марковић Крагуљац, Весна Мартиновић Маровић, Мила Гајин, Дијана Андрејић Арсић, Стефан Петронијевић, Сава Мишић, Иван Радојевић, Константинос Пателис Милићевић, Весна Цветић, и гости колоније - Марион Дедић, мр Ксенија Мутић, Слађана Павловић, Милица Матовић, Иван Карафиловски, Ненад Стојков, у селекцији Зорице Атић, историчара уметности, која у уводној речи каталога наводи следеће:

 Milica_Matović_Beograd.JPG

               Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, баштини бројне културне и природне лепоте. Повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом на путу кроз историју, а народи и војске остављали су за собом трагове - данас вреднукултурну баштину. Гроцка је и у 21. веку позната по изванредним природним лепотама крај реке Дунав, са надимцима „зелена“ и „воћна“. У раскоши локалних амбијената и визура, сазиви протеклих година донели су пресек актуелног уметничког тренутка у Србији. Прва колонија општине Гроцка датира из 1998. године и била је у знаку теме „Омаж слици“, као показатељ постојаности ликовних уметности. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су, опчињени реком и поетским крајоликом, из колоније у колонију у своја дела уносили емоције које је покренуо боравак у Гроцкој, а мотив се наметнуо и остао - Гроцка на Дунаву. Без доминирајућих праваца и омеђивања темом, учесницима је временом омогућено да изаберу утисак и израз који највише одговара њиховом сензибилитету... Поставка у Ранчићевој кући састоји се од преко двадесет радова изведених у различитим сликарским техникама и приступима карактеристичним за подстмодерну, а сви су у знаку особености старе вароши крај велике европске реке. Осмишљена и организована као вид подршке ликовном стваралаштву, колонија је протекла у знаку уметничке и генерацијске размене.

 Vesna_Cvetić_Gornji Milanovac.JPG

У оквиру културно-туристичке манифестације „52. Грочанске свечаности“ општине Гроцка током јула месеца одржана је петодневна уметничка смотра, XXII по реду Ликовна колонија. Традиционално уметничко окупљање и ове године је успешно реализовано у сарадњи са Центром за културу општине Гроцка, а стара варош је угостила укупно 15 уметника различитих генерација и уметничких сензибилитетаиз места широм Србије. Имајући у виду да свега две београдске општине негују ову врсту уметничког окупљања, као и да је кроз ову ликовну смотру до сада прошло више од две стотине уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град Београд.

Изложба траје до 19. новембра. Добро дошли!

 

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)