XV  СМОТРА ДРАМСКИХ АМАТЕРА У ПОЖАРЕВЦУ

ПОСВЕЋЕНО ВЕЛИКОМ ГЛУМЦУ, ПОЖАРЕВЉАНИНУ МИЛИВОЈУ ЖИВАНОВИЋУ, „МИЛИВОЈЕВ ШТАП И ШЕШИР“

 У Пожаревцу ће се од  22.  до 27. фебруара  2019. године,  одржати  XV Смотра драмских аматера  ''Миливојев штап и шешир'', Сусрети варошких позоришта Србије. Смотра је посвећена популарном позоришном и филмском глумцу, Миливоју Живановићу, рођеном пожаревљанину.

 

plakat А3 m.jpg

 

На Смотри учествују  позоришта из Београда (''Покондирена тиква''- Студио БИС), Г. Милановца (''Преофесионалац''), СКЦ Крагујевац (''Пешчаник''), Шида("Бал вампира"),Пожаревца ("Чудо у Шаргану") и у ревијалном делу "Мурлин Мурло")Смедерево.

 Најбољи глумац вечери добија на дар реплику Миливојевог штапа а из круга вечерњих добитника а најбољи глумац фестивала добија на дар Миливојев шешир, чиме комплетира награду.

 

 

Председник овогодишњег жирија је Александар Дунић, драмски уметник

 

 

О ФЕСТИВАЛУ

 

Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошких позоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Tagovi

Komentari (0)