XIX Међународна смотра археолошког филма

 

lica etruraca.png 

Деветнаестој Међународној смотри археолошког филма Народног музеја и ове године ће гостопримство пружити Југословенска кинотека. Народни музеј у Београду смотру организује у сарадњи сa Институтом Конфуције, Руским домом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и амбасадама Републике Азербејџан, Републике Турске, Украјине, Републике Бугарске, као и самосталним ауторима из Хрватске и Србије.

Почасни гост овогодишње Смотре је Народна Република Кина са филмом Уметност у пећинама провинције Гансу којим ће смотра бити свечано отворена.

У програм је ове године уврштено укупно 39 филмова из 13 земаља – Кине (1), Турске (1), Азербејџана (2), Немачке (4),  Италије (5), Шпаније (3), Грчке (4), Ирана (1), Хрватске (1), Бугарске (1), Русије (4), Украјине (1) и Србије (11).  Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и  образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном  била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом  Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

Будући да је Србија актуелни координатор радном групом за културу у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу - BSEC и да ће текуће године бити домаћин министарске конференције из области културе, посебно задовољство је ће у оквиру смотре бити приказани филмови земаља BSEC-а: Русије, Грчке, Турске, Украјине, Бугарске, Азербејџана и Србије.

Руковођени тежњом ка унапређењу понуде смотре, ове године ће бити представљени филмови младих истраживача и студената археологије Филозофског факултета у Београду, као и два анимирана филма Студија за анимацију Дечјег културног центра. Последњег дана смотре, предвиђено је одржавање трибине Археологија и медији са релевантним учесницима из сфере науке и новинарства.

Филмске пројекције ће почињати сваки даном у 19.30 часова у Свечаној сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1.Улазнице се могу купити на билетарници Југословенске кинотеке, док ће прве вечери уз свечано отварање улаз бити бесплатан.

 

Лидија Хам Миловановић

Фото галерија

plovdiv.png
brazil.png
kolevka civilizacije.png
turska.png

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести