Веслање: СКИФ УБЕДЉИВ, КОД ДВОJАЦА ОДЛУКА ПАДА СУТРА

Наjбољи српски такмичари веслали су данас у Атини у изборним тркама, коjима се одређуjе састав репрезентациjе, односно посаде коjе ће нас представљати на Олимпиjским играма (за сада имамо сигурно учешће мушког двоjца без кормилара), као и на квалификационим регатама за ОИ, кроз коjе би Србиjа могла да избори jош неку норму за наjвеће спортско такмичење на свету.

aleksandar filipović.jpg Александар Филиповић (Фото: ВСС)

Ситуациjа у Грчкоj са коронавирусом jе напета, наша селекциjа jе у неку руку раздвоjена - такмичари су са тренерима изоловани на регатноj стази, где имаjу све услове за рад, док jе координатор за сениорске селекциjе Александар Ивковић и даље у карантину, у хотелу удаљеном 15 минута од остатка екипе. На срећу, и он и сви остали чланови наше експедициjе у Атини су доброг здравља.

Ипак, Ивковић због епидемиолошке ситуациjе ниjе могао да присуствуjе тркама, али jе добио извештаjе и резултате од наших тренера. Да подсетимо, данас су се у конкуренциjи са веслачима и веслачицама из Грчке, Русиjе и са Кипра, тркали наши мушки двоjци без кормилара (за састав посаде коjа ће нас представљати на ОИ) и мушки скифови (за састав посаде коjа ће учествовати на европским квалификациjама за ОИ), док jе Jована Арсић у женском скифу веслала ван конкуренциjе.

Наjвећа узбуђења очекивали смо у двоjцима, jер се у њима Милош Васић и Мартин Мачковић с jедне, и Виктор Пивач и Веселин Савић с друге стране, боре за карту за Токио. Сви наши такмичари данас су веслали у две трке, преподне и поподне, а двоjци нису разочарали - ситуациjа се прилично "закувала" након првог дана, нарочито кад се узме у обзир да ће пласман на ОИ обезбедити посада коjа прва оствари две победе.

- После првих изборних трка jе 1:1 у двоjцима, а у скифу jе Александар Филиповић два пута победио, и у преподневноj и у поподневоj трци, и он ће се у овоj дисциплини такмичити у Варезеу у Италиjи. Било jе ветровито претходних дана, али jе jутрос одлучено да су се стекли услови да трке буду одржане, иако веслачи нису излазили на воду ни у четвртак, ни у среду после подне. У сваком случаjу, у двоjцима jе изjедначена борба и сутра уjуту ће пасти коначна одлука - рекао jе Ивковић.

Иначе, после преподневне трке са 1:0 повели су Васић и Мачковић (резултате можете да погледате овде), док су поподне Пивач и Савић изjедначили на 1:1 (резултате можете да погледате овде).

Осим Филиповића, кандидати за репрезентативни дрес у скифу били су и Александар и Ненад Беђик, као и Душан Славнић. У преподневноj трци Филиповић jе у односу на првог пратиоца био бржи 7 секунди (резултате можете да погледате овде), док jе у поподневноj трци имао предност од 6 секунди у односу на другопласираног колегу из репрезентациjе (резултате можете да погледате овде).

При томе, мора се напоменути да би преко Варезеа Филиповић могао да стигне и до Олимпиjских игара, jер ће почетком априла у том италиjанском граду бити одржана два велика такмичења - Европска олимпиjска квалификациона регата (5-7. априла) и Европско првенство (9-11. априла).

Координатор за сениорске селекциjе могао jе данас да добиjе слику тренутне форме наших репрезентативних кандидата, мада jе потребно jош времена да се у ово доба короне све "коцкице поклопе".

- Нисам задовољан тиме што због болести jедан део репрезентативаца ниjе могао да тренира, односно слабиjе се тренирало у новембру и децембру, али су се екипе саставиле, показале то што су показале и данас смо видели колико jе то - закључио jе Ивковић.

После првог изборног дана познато jе, дакле, да ће нас у мушком скифу у Варезеу представљати Александар Филиповић, док ће условно речено значаjниjа одлука - о посади двоjца коjи ће се такмичити на ОИ у Токиjу - бити донета у "маjсторици", у трећоj трци коjу ће наши веслачи имати сутра, у суботу 27. фебруара.

 

Tagovi

Komentari (0)