Ваздухопловство: У ЧАСТ ПРВОГ СРПСКОГ ПИЛОТА МИХАЈЛА ПЕТРОВИЋА

Најава Меморијал пилот Михајло Петровић

 100g-SA-sl_005-MPetrovic_01a-620x350.jpg

Ревијално такмичење Меморијал пилот Михајло Петровић одржаће се у суботу 15. јуна у Смедеревској Паланци у организацији Аероклуба „Јасеница“ из Смедеревске Паланке и Ваздухопловног савеза Србије. Пилоти ће летети такмичарску маршуту у реону Шумадије и на тај начин одати почаст нашем првом школованом пилоту и првој ваздухопловној жртви.

MihajloPetrovic-pilot.jpg

 

Отварање такмичења на спортском аеродрому у Смедеревској Палнци је од 10.30 до 11 часова, након чега почиње извршење такмичарске маршуте. На такмичењу ће учествовати спортски и војни пилоти са авионима такмичарске брзине до 150 км/час. Маршута ће се летети у времену око једног сата, од Смедеревске Паланке, са посебним налетањем изнад села Влакча (на обронцима планине Рудник), родног места пилота Михајла Петровића, преко Свилајнца и назад до спортског аеродрома у Смедеревској Паланци. Током летења двочлане посаде ће имати задатке и извиђањем ће одређивати позиције објеката датих на фотографијама, прецизним временским летењем ће се контролисати временска тачност и прецизним слетањем ће се завршавати летови.

Portret-670x965.jpg

Уједно, у Влакчи -  родном селу Михајла Петровића биће обележен дан његовог рођења.

Михајло Петровић (Влакча, Крагујевац, 14. јун 1884 — Барбалуши, Скадар, 7. март 1913) је био српски пилот са пилотском дозволом број 1 и први српски пилот који је изгубио живот на борбеном задатку. Припадао је првој групи од шест српских пилота школованих у Француској 1912. године и постао први српски пилот са дипломом.

 

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)