Ваздухопловство: ТОПЛОВАЗДУШНИ БАЛОНИ НА НЕБУ ИЗНАД СЕНТЕ

 

usb 006 modified.jpg

 

Од петка 7. септембра до недеље 9. септембра, у Сенти ће се одржати традиционални међународни фестивал балона, који ће окупити око 15 балонарских посада из Мађарске и Словеније, у организацији локалног балонарског клуба и балонарског клуба „Дамбос“ из Београда.

18157028_998885146913495_4165755000596419383_n modified.jpg

Окупљање и полетање балона ће бити у центру Сенте у петак, суботу и недељу. Због потребног погодног времена за полетање балона, летење ће се изводити у раним јутарњим и касним послеподневним часовима, у мирној атмосфери, без или са слабим ветром, када нема вертикалног струјања ваздуха такозване термике.

ANJA0300 2.JPG

Припрема балона за лет почиње пуњењем куполе хладним ваздухом вентилатором, након чега се гориоником загрева ваздух унутар куполе и тиме смањује специфична тежина у односу на околни ваздух. Балон полеће и одржава се у ваздуху због разлике у тежини спољашњег ваздуха и унутрашњег гаса. Управљање балоном је могуће само по висини, не и по правцу, а пилот избором висине уз коришћење различитих смерова струјања ваздуха, успева да изврши корекције смера лета.

ANJA0327 2 modified.jpg

 

Иако најстарији облик летења, балонарство је данас један од најатрактивнијих ваздухопловних спортова. Како је публици и посматрачима врло привлачна слика летења балоном, тако је интересовање за такмичења у балонарству врло велико. На недавно завршеном 23. Светском првенству за топловаздушне балоне у Аустрији наступило је чак 105 такмичара из 28 држава. Уједно, у августу је обележено 40 година од када је амерички балонар Бен Абрузо постигао два рекорда у дужини лета и трајању лета, прелетом балоном преко Атлантског океана. Он је кренувши из града Преск Ајла из америчке савезне државе Мејн, дошао до једног француског села, након 137 сати и прелетених 5000 километара.

 

                                                          

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)