Ваздухопловство: РАКЕТНИ МОДЕЛАРИ ВИЦЕШАМПИОНИ СВЕТА У КЛАСИ С5Ц

 

 

Medalje za najbolje.jpg

 

Репрезентација Србије у ракетном моделарству вратила се са Светског првенства из Пољске са сребрном медаљом екипно у класи С5Ц (макете за постизање висина).Ову вицешампионску светску титулу Србији су донели Миодраг и Владимир Чипчић из Аеро клуба „Кикинда“ и Михаило Петровић из Аеро клуба „Фрањо Клуз“ из Земуна.

 

Vladimir i Kristina Čipčić.jpg

ФАИ Светско првенство за сениоре и јуниоре одржано је од 29. јула до 5. августа у Влоцлавеку у Пољској, а представници репрезентације Србије су били следећи: сениори – Владимир Чипчић из АК „Кикинда“, Зоран Катанић из АК „Сремска Митровица“, Михаило Петровић из АК „Фрањо Клуз“ Земун, Миодраг Чипчић из АК „Кикинда“, јуниорка – Кристина Чипчић из АК „Кикинда“. Уз репрезентативце су били и директор репрезентације Драган Јевтић из АК „Сремска Митровица“ и члан УО ВСС, као и помоћник Милан Дмитров из АК „Ада“. Учешће наше репрезентације на овом највећем такмичењу за ракетне моделаре ове године, омогућено је уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије.

Ekipa Srbije.jpg 

На светском првенству је наступило укупно 24 репрезентације, 172 сениора, 115 јуниора, који су се такмичили у чак осам такмичарских класа ракетног моделарства, а такмичаре је пратила бројна подршка и помоћници у оквиру свих репрезентација, од преко 50 људи.

 

Репрезентација Србије је дошла до другог места екипно у класи С5Ц у конкуренцији 34 такмичара из 12 светских селекција.

 

Ракетне моделаре очекује до краја године такмичење у светском купу, у оквиру кога ће такмичари индивидуално наступати и борити се за што бољи генерални пласман на крају године. Такође, на домаћем терену предстоје кола јуниорског и сениорског купа, и најважније домаће такмичење – државно првенство, које ће се одржати 22. и 23. септембра у Војки, у организацији Аеро клуба „Нова Пазова“.

 

Ракетно моделарство – најтрофејнији ваздухопловни спорт

 

Прво званично Светско првенство у ракетном моделарству за сениоре у три дисциплине одржано је 1972. године у Вршцу (тадашња Југославија). Репрезентација Србије у ракетном моделарству учествовала је ове године на 22. ФАИ Светском првенству у ракетном моделарству, где су постали вицешампиони света екипно у класи С5Ц.

 

day348.jpg 

То је 94. медаља коју је репрезентација Србије у ракетном моделарству донела појединачно и екипно са европских и светских првенстава у последњих 10 година!

 

Рекорд је забележен 2012. године, када су ракетни моделари на Светском првенству у Словачкој освојили чак 18 медаља (6 златних, 5 сребрних и 7 бронзаних). Поред рекорда у броју освојених медаља имамо и више од 10 светских рекорда постигнутих појединачно од стране ракетних моделара из Србије.

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)