ВЕСЛАЊЕ - ПОЗИТИВНИ СИГНАЛИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

Душан Ковачевић, председник Извшног одбора и Владимир Антић, генерални секретар ВСС, заjедно са представницима других гранских спортских савеза, били гости новог Министра спорта Зорана Гаjића

Чамци су увелико у хангарима, али су челници Веслачког савеза Србиjе и даље “на стази”. Одмора нема, jер нас наредне сезоне, у септембру, очекуjе Светско сениорско првенство у веслању, наjвећи спортски догађаj у нашоj земљи и нашем главном граду 2023. године. Ту су и редовне обавезе, у склопу коjих су у понедељак Душан Ковачевић, председник Извшног одбора и Владимир Антић, генерални секретар ВСС, посетили Министарство омладине и спорта Републике Србиjе, у коjем су, заjедно са представницима Тениског савеза Србиjе, Пливачког савеза Србиjе, Стрељачког савеза Србиjе и Савеза за школски спорт, били гости новог Министра спорта Зорана Гаjића, коjи jе jош претходне недеље иницирао састанке са представницима свих гранских спортских савеза наше земље.

sastanak-ms-i-saveza-tss-plivacki-strelci-vss-skolski-sport5.jpgМинистар Зоран Гаjић са сарадницима (Фото: МОС)

- Наша сезона траjе 12 месеци – сликовито jе Душан Ковачевић, председник Извршног одбора Веслачког савеза Србиjе, описао обавезе руководства у делу године када нема такмичења. – У првом плану нам jе, наравно, предстоjеће Светско првенство, наjвеће веслачко такмичење на свету, уз Олимпиjске игре, коjе jе уjедно и квалификационо такмичење за Олимпиjаду у Паризу 2024. године. Припреме су одавно кренуле. Основано jе предузеће „СП у веслању 2023“, на чиjем jе челу Зоран Jовановић, бивши кошаркашки репрезентативац, са великим искуством у организациjи оваквих догађаjа, jер jе руководио Универзиjадом у Београду 2009. и Светским купом у веслању, коjи нам jе свима ове године био прави тест за све што нас очекуjе наредне. А да припреме теку у наjбољем реду, ових дана може да се увери и делегациjа Светске веслачке федерациjе, коjа jедном месечно долази у Београд и активно учествуjе у организациjи Светског првенства.

Када jе у питању сусрет у Министарству омладине и спорта, нови Министар Зоран Гаjић, са државним секретаром Марко Кешељем и осталим члановима кабинета, угостио jе челнике националних гранских спортских савеза да би се што боље упознао са текућим обавезама и проблемима. Диjалог jе протекао у конструктивном духу и позитивноj атмосфери, уз мноштво идеjа коjе могу да допринесу креирању и проширењу сарадње Министарства омладине и спорта са спортским савезима. Какве утиске са тог састанка носе представници Веслачког савеза Србиjе?

- То jе, практично, било упознавање са новим министром, Зораном Гаjићем. Моj закључак jе да смо у њему на челу министартсва добили jедног зрелог, формираног човека, коjи jе у спорту урадио скоро све што jе могло да се уради. Позициjа на коjоj jе сада jе потпуно логичан наставак његове бриљантне спортске кариjере, у коjоj jе од после броjних трофеjа са места тренера стигао до председника Одбоjкашког савеза Србиjе, коjи важи за jедан од наjорганизованиjих савеза у нашоj земљи. Управо jе његова челна позициjа у Одбоjкашком савезу кључна за разумевање проблема и изазова са коjима се суочавамо сви ми коjи смо у спорту. Оно што jе оставило посебан утисак на мене jе изjава Зорана Гаjића коjи нам jе поручио да њега можемо да сматрамо саставним делом наших савеза – презадовољан jе био Душан Ковачевић „виђеним“ на првом сусрету са новим министром.

Шта би промена на челу ресорног министарства конкретно могла да донесе спортским савезима?

- Министар Гаjић jе дословно поручио да су нам доступни сви ресурси министарства, пре свега, финансиjска, али и правна подршка, jер jе у домаћем спорту било доста примера да опредељена средства нису потрошена због чисто бирократских и правних детаља. Осим о подршци у поменутом смислу, било jе речи и о проблемима српског спорта, где су идентификована два на коjа би у наредном периоду требало ставити акценат, а то су стручни рад са спортистима и инфраструктура – рекао jе Душан Ковачевић.

Позитивни сигнали из Министарства омладине и спорта значаjни су за све гранске савезе, а због организациjе Светског првенства на jак „ветар у леђа“ рачуна и Веслачки савез Србиjе.

 

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ПРВОРАЗРЕДНИ ДОГАЂАJ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ

Београд и Србиjа биће центар света

 

- Светско веслачко првенство одржаће се на Ади циганлиjи, од 1. до 10. септембра 2023. године. Очекуjемо око 1.500 такмичара, око 500 људи коjи су пратња веслачима, а због природе  такмичењакоjе квалификационо за Олимпиjске игре очекуjемо учешће огромног броjа земаља. Биће товелики изазов и за туристичке раднике, jер се очекуjе 20-30 хиљада ноћења за тих 10 дана, што одогромног значаjа за Београд и Србиjуистиче Душан Ковачевић, уз напомену да ребалансомбуџета Републике Србиjе за организациjу Светског првенства у веслању опредељено 150 милионадинара, што гарантуjе све услове за врхунску организациjу такмичења у нашем главном граду.

 

 

Tagovi

Komentari (0)