Врхунска демонстрација игре као уметничког израза

Маестални наступи првака Балета Народног позоришта из Београда, ученика италијанских и српских балетских школа и аплаузи румске публике обележили су долазак „Каравана игре“ у наш град.

 baletruma19aaaaaaaa_590_393_100.jpg

Рума је један од десет градова у Србији које је ове године обухватио мултидисциплинарни пројекат „Караван игре“, који не само да промовише игру као уметнички израз, већ и културну понуду као вредан туристички потенцијал.

Караван игре организују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије

baletruma19aaaaa_590_393_100.jpg

У Културном центру „Брана Црнчевић данас су одигране две балетске представе. Ученици италијанских и српских балетских школа, узраста од 10 до 16 година, уз подршку првака Балета Народног позоришта из Београда, су за Румљане играли „Париски живот“ (кореографија Сабрине Боско). Након те представе одржан је Гала концерт, са варијацијама најлепших класичних балета, репертоаром који чини окосницу свих великих балетских кућа у свету.

Караван игре је до сада успео да заинтересује оне најмлађе и мотивише их да пожеле да заиграју балет или да се баве модерним играма, истиче директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг и напомиње да је веома важно да се вратимо правим вредностима, балету, опери, добром позоришту, добром филму и да уживамо у таквим друштвеним активностима.

„2017. године смо отпочели пројекат Караван игре, и то заједно са фондацијом Арт Ментор из Луцерна и тада Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Министарством културе и информисања. Тада смо обишли 15 градова. Међутим, у тим градовима остајали смо само по три дана, имали смо релативно кратак и веома занимљив програм. Сада је идеја да током 2019. године и 2020. године обиђемо 10 градова, али да у тим градовима останемо мало дуже, пре свега доносећи представе класичног балета и савремене игре, затим едукативни програм, програм за најмлађе, децу и то не само из класичног балета и савремене игре, него и из нових праваца, као што су хип-хоп, брејк денс, улични плес, којим би евентуално заинтересовали младу мушку популацију. Поред тога ту су и изложбе фотографија, филмски програми, презентације и заиста имамо циљ да уметничку игру приближимо свим генерацијама, да придобијемо неку нову публику и наравно, да пронађено неке нове таленте“, казала је Аја Јунг.

baletruma19ddddddddd_590_393_100.jpg

„После балетских представа следе едукативне и кореографске радионице, часови и курсеви за вашу децу, долазе педагози и кореографи у сваки град. Позив је широко отворен за сву децу из Руме очекујемо да они са својим родитељима дођу, погледају представе, јер ако не видите у најмлађем узрасту неку представу, ако не видите балерину на сцени, никада ни сами нећете пожелети да играте балет. Исто је и са дечацима, ако не виде неки пирует, ако не виде неки вртоглави скок, никада неће пожелети да играју“, закључује Аја Јунг.

„Интересовање је негде заиста велико, у неким градовима је мало мање, негде се чини да не постоји интересовање за уметничку игру, међутим, то је све нешто на чему се мора радити. На примеру Београдског фестивала игре који ја водим већ 17 година, могу да схавтим да смо и у Београду морали да радимо на томе да бисмо данас могли да се похвалимо да је 16. Београдски фестивал игре посетило близу 25.000 гледалаца“, рекла је Јунг.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић изразио је задовољство што је Рума један од десет градова који је ове године позициониран као станица Kараванa игре.

„За нас је  веома значајно да се наши суграђани увере у моћ игре као уметничког израза. Ми смо средина која има богату културну традицију, средина која има значајну инфраструктуру, чији је кључни елемент овај Културни центар који располаже техничким условима за организовање свих врхунских културних приредби. Ја сам поборник оног становишта да публици морате понудити нешто да би она проценила да ли то вреди пажње. Мислим да смо ми можда мало запоставили балет и игру као уметнички израз у нашој културној понуди и ово је сјајна прилика да те изразе афирмишемо и да заинтересујемо наше млађе становнике да се озбиљније посвете томе, а старијој културној  публици да приредимо леп културни догађај“, поручио је Ковачевић.

Након сагледавања успеха пројекта у 10 градова у Србији, као и презентације документарног филма који ће архивирати велико балетско путовање, Фондација Арт Ментор ће изабрати два града у којима ће у наредном периоду финансирати реновирање и опремање простора за професионалне балетске студије, као и педагога који ће континуирано радити са децом и младима у срединама које до данас нису имале балетску традицију, нити могућност едукације младих у области балета, савремене игре, али и нових форми попут хип хопа или брејк денса.

Tagovi

Komentari (0)