Виртуелни 3Д обилазак Легата др Александра Костића

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА 

  

Центар за културу Гроцка је наставио 3Д снимање одабраних културних локација, а просторкоји је овај пут дигитализован, јесте „Легат др Александра Костића“, музејска поставка општине Гроцка, која се налази у љупкој наменској галерији у Библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у оквиру обновљене амбијенталне целине Грочанска чаршија. О сталној поставци Легата др Александра Костића стара се Центар за културу Гроцка. 

legat_aleksandar_kostić.jpg 

Легат је вредна заоставштина чувеног научника др Александра Ђ. Костића, који је тридесетих година 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и своје налазе и личне предмете оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“. Поред Легата, успомену на овог изузетног човека чува и улица Др Александра Костића у Гроцкој.

Снимање Легата др Александра Костића са сталном поставком је урађено уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Снимци ће након обраде бити коришћени у културно-туристичке намене, као промотивни и едукативни материјал за представљање драгоценог културног наслеђа општине Гроцка која баштини изузетно вредан ансамбл културних добара.

Александар Ђ. Костић (1893 - 1983), познати српски научник, био је један од оснивача, првих професора и декан (1936—1939) Медицинског факултета у Београду, оснивач Института за хистологију и ембриологију, као и оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939). Био је у браку са Смиљом Костић-Јоксић, професорком педијатрије, са којом је добио Војислава Вокија Костића, познатог композитора. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части за допринос науци, а 1952. године и његову супругу због залагања у примени БЦГ вакцине, чиме уз Пјера и Марију Кири постају јединствен брачни пар носилаца Легије части.

КЛИКНИ и закорачи:

  1. Виртуелни 3Д обилазак Легата др Александра Костића: https://my.matterport.com/show/?m=3oaYCSKSMXs

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Matterport Pro2 3D, последње генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера, у сарадњи са Центром за урбани развој и стручним тимом Оcolo.rs.

 

-- 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)