ВАЗДУХОПЛОВСТВО: РАДОСЛАВ КОРАЋ И ПАДОБРАНСКИ КЛУБ „АРХИСТРАТИГ“ НОВИ ДРЖАВНИ ПРВАЦИ У ПАДОБРАНСТВУ

У суботу 21.августа и недељу 22.августа на аеродрому Ечка код Зрењанина одржано је 67. Отворено падобранско првенство Србије, у одличној непосредној организацији Аероклуба „Зрењанин“. На такмичењу је наступило 37 падобранаца из шест клубова у отвореној конкуренцији и 26 такмичара из четири клуба у националној конкуренцији.

 238153642_10223144219226471_161502202879607355_n.jpg

Најбољи у обе конкуренције, у државној и широј отвореној конкуренцији је био Радослав Кораћ, падобранац из ПК „Архистратиг“ Београд. Збир резултата из осам турнуса, полуфиналног и финалног скока је искусног Радослава Кораћа довео на прво место 67. Отвореног падобранског првенства Србије. Са пет бодова разлике или падобранском терминологијом „пет центиметара“ друго  место је освојио Мирољуб Јанићијевић из АК „Наша Крила“ Параћин, и иза њега са само једним бодом заостатка треће место Слободан Терзић из ПК „Архистратиг“ Београд. Овај првопласирани тројац је спој великог падобранског искуства, које је превладало на овом такмичарски захтевном првенству. Заједнички Кораћ, Јанићијевић и Терзић имају преко 15 000 падобранских скокова у својој каријери бављења овим спортом.

Екипно најбољи у држави су падобранци из Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ Београд у саставу: Радослав Кораћ, Слободан Терзић, Горан Стојановић, Александар Цветковић и Жељко Ђурђев, који су одбранили прошлогодишњу титулу. Друго место је освојила екипа АК „Наша Крила“ Параћин у саставу: Мирољуб Јанићијевић, Борислав Иветић, Никола Цветковић, Светлана Симић и Драган Обрадовић. Треће место су заузели такмичари Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“: Милан Светозаревић, Дејан Цветковић, Дарко Качавенда, Стеван Милетић и Радмила Ђурић.

У отвореној конкуренцији поредак првих троје пласираних је био исти појединачно и екипно као у државној конкуренцији. Поред наведених клубова, наступио је и домаћин АК „Зрењанин“, Ваздухопловни клуб „Skydive“ из Бања Луке и АК „Шпиро Мугоша“ из Подгорице. Најуспешније даме падобранке у отвореној конкуренцији су биле: Ина Гител из ВК „Skydive“ Бања Лука, затим Светлана Симић из АК „Наша Крила“ Параћин и Радмила Ђурић из ПЕВС „Небеске видре“. Поред њих, значајан је и наступ две младе даме јуниорке из Параћина – Саре Лукић и Анђеле Андријевић. У јуниорској конкуренцији најбољи је био Немања Гаврић из ВК „Skydive“ Бања Лука, друго место је освојио Душан Лукић из АК „Наша Крила“ Параћин и треће место Сара Лукић, такође из Параћина.

Такмичарски падобрански скокови су извођени из хеликоптера БЕЛ (АБ) 212, који је за такмичење обезбедило Министарство унутрашњих послова Републике Србије и тиме пружило велику организациону помоћ највећем домаћем падобранском такмичењу. Укупно је изведено преко 300 падобранских скокова. Подршку такмичењу је пружио Ваздухопловни савез Србије, под чијим окриљем се одржавају сва ваздухопловна такмичења у Србији, а најзаслужнији за одржавање такмичења у спортској и фер атмосфери су били директор такмичења Павле Марковић и сви чланови АК „Зрењанин“, главни судија Ненад Стојиљковић са судијама Аном Сегедински и Жељком Лолићем, скорером Милошем Јанковићем, записничарем Александром Лешић, Ненад Кузмановић, председник такмичарског жирија и делегат ВСС Љубиша Наумовић.

Такмичење је отворио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, Министар унутрашњих послова РС Александар Вулин и председник ВСС Лабуд Булатовић, а током два такмичарска дана велики број посматрача и публике је посетио аеродром Ечка, који је био права ризница лепоте ваздухопловства и падобранства.

Tagovi

Komentari (0)