ВАЗДУХОПЛОВСТВО - БОЖО ГРУБИЋ СВЕТСКИ ПРВАК

Репрезентативац Србије Божо Грубић из Аеро клуба „Нова Пазова“ је од јуче 16. августа на трону света, са освојеном титулом светског првака у ваздухопловном моделарству у категорији Ф1Б (слободнолетећи модели на погон гумом). Овај велики успех је постигао на Светском првенству у ваздухопловном моделарству, које се одржава у Француској у месту Монконтур де Поиту од 11. до 20. августа 2023. године, од укупно 109 такмичара из 38 држава света.

 Božo_Grubić_SP_Francuska.jpg

Божо Грубић је са својим такмичарским моделом остварио максималне резултате у седам такмичарских серија летења, у којима се мери дужина трајања лета модела. Од 109 такмичара, након регуларних седам серија, чак 50 је имало максималне резултате, па је уследило финале, како би се издвојио најбољи. Већ у првом финалном лету Божо Грубић је био најбољи и једини од 50 такмичара имао максимално трајање лета модела од чак осам минута. Тиме је донео Србији златну светску медаљу, а и са својих 70 година постигао и круну своју дугогодишње каријере, испуњене непрекидним радом, учењем и залагањем у ваздухопловном моделарству.  За врхунски резултат у овој категорији, који је управо постигао, неопходно је велико техничко знање у изради модела, тренинг и припрема за такмичење, као и тимска подршка, које је Божо Грубић стицао у годинама које су иза њега и који су донели најбољи могући исход.

Božo_Grubić_SP_Francuska_2.jpg

Катгеорија Ф1Б је дисциплина у оквиру ваздухопловног моделарства, која припада слободнолетећим моделима. Такмичар припрема модел за полетање намотавањем гумене траке тежине 30 грама која окреће елису модела и подиже га на висину од 50 до 80 метара, након чега модел наставља слободан лет. Модел лети слободно на великој површини, без икаквог утицаја са стране, а за то време судије мере време лета модела, са унапред постављеним максималним временима лета које модел мора да постигне да би имао валидно и успешно постигнуту једну серију лета. На такмичењима се мери време лета у седам стартова, након чега следе финални летови за победника.

Tagovi

Komentari (0)