ВАТЕРПОЛО: Раднички у финалу у групи

ОСЦ – Раднички 9:9 (1:1, 3:2, 2:4, 3:2)

БУДИМПЕШТА – Базен: Њеки Имре. Без присуства публике. Судиjе: Александреску (Румуниjа), Беришвили (Грузиjа).
ОСЦ: Леваjи, Силађи, Манхерц 5, Вранаjи, Саламон 2, Чачовски, Дала, Тот, Ердељи 1, Буриjан 1, Бундшух, Хараjи, Деваjи. Тренер: Даниjел Варга.
РАДНИЧКИ: Добожанов, Рашовић 4, Станоjевић, Jанковић, Тохољ, Круг, Укропина 3, Бранковић, Пљеванчић, Миличић, Лукић 1, Радуловић 1, Тодоровски. Тренер: Урош Стевановић.

Screenshot 2020-11-14 at 22.36.22.pngФото:И.Лазаревић

У дербиjу за прво место групе Б1 квалификациjа за Лигу шампиона у Будимпешти, ватерполисти Радничког одиграли су нерешено са фаворизованим домаћим ОСЦ, резултатом 9:9 и осваjањем првог места пласирали се у финалну утакмицу за пласман у Лиги шампиона. Крагуjевчани заслужуjу све честитке, jер су играли сjаjно током целе групне фазе и храбро изборили са фаворизованим ривалима и свим пеховима и неправдама, али нема сумње да се тиме неће задовољити, упркос томе што ће се за место у европскоj елити борити са Брешом коjа jе на папиру наjjачи тим на турниру.

Од самог старта кренуло jе тврдо, као што се за jедан овакав меч и очекивало, па се на први гол чекало чак минута, када jе леворуки Алекса Укропина, управо бивши играч ОСЦ-а, довео Крагуjевчане у вођство. Међутим, домаћи су одмах затим изjедначили преко Кристиjана Манхерца, коjи их jе и држао у игри у првом полувремену, па се на први предах отишло са нерешеним резултатом – 1:1.

Средином друге четвртине Страхиња Рашовић поново jе довео Раднички у вођство, а затим се десио можда и преломни тренутак, пошто jе на грубу игру Мађара насео млади Немања Станоjевић, наjбољи стрелац Радничког на турниру, добио искључење са правом замене, после великог притиска тренера домаћих Даниjела Варге, коjи jе дотрчао чак до противничке клупе.

Петерац jе искористио Манхерц, али jе одмах одговорио Рашовић за ново вођство – 3:2. Голман Радничког Лазар Добожанов коjи jе фантастично бранио и давао ветар у леђа екипи током целог меча, ипак ниjе могао ништа да уради код новог петерца Манхерца (3:3), а осам секунди пре одласка на одмор Буриjан jе донео домаћину прву предност – 4:3.

Већ у првом нападу у другом полувремену Манхерц jе поново погодио, овога пута са играчем више, па су Мађари први дошли до два гола предности (5:3). Нису посустаjали Крагуjевчани, па су погоцима Марка Радуловића и Страхиње Рашовића дошли до изjедначења а у самом финишу треће деонице и до потпуног преокрета голом Лукића (7:6). Прослава тог гола скупо jе коштала Шумадинце, jер jе помало несхватљиво искључен тренер Урош Стевановић, чиjа jе тактичка припрема по оценама многих стручњака на турнру имала главну заслугу за сjаjне игре и резултате Радничког. 

Упсели су Крагуjевчани да се изборе и са тим великим пехом и са два везана гола Алексе Укропине два пута стизали до „плус два“ (8:6, 9:7). Међутим, Мађари су свим силама покушавали да дођу до неопходне победе и потпуно су се вратили у игру погоцима Саламона и Манхерца 36 секунди пре краjа (9:9). Раднички jе затим потрошио цео напад и оставио домаћину седам секунди, што jе било довољно за jош jедан шут Манхерца, али jе jедан од jунака утакмице, феноменални Лазар Добожанов, успео да заустави његов ударац после чега jе уследило велико славље.

Наjефикасниjи са четири гола био jе Страхиња Рашоевић, у стопу га jе пратио Алекса Укропина са три, а по jедан су додали Никола Лукић и Марко Радуловић. На другоj страни неаустављив jе био Кристиjан Манхерц коjи jе меч завршио са пет голова.


Сутра од 16 часова, ватерполисти се у финалном мечу за пласман у Лигу шампиона састаjу са победником групе Б2, италиjанском Брешом.

 

Tagovi

Komentari (0)