ВЕСЛАЊЕ: ВАСИЋ И МАЧКОВИЋ У ДВОJЦУ ОСВОJИЛИ БРОНЗУ НА ЕП

Посада српског олимпиjског двоjца без кормилара, у коjоj веслаjу Милош Васић и Мартин Мачковић, освоjила jе бронзану медаљу на Европском веслачком првенству коjе се одржава у Варезеу!

 vasic-mackovic 1(1).jpg

Мартин Мачковић (лево) и Милош Васић (Фото: ВСС)

Гледаjући jучерашња полуфинала, само jе Француска била нешто слабиjа у односу на осталих пет посада, коjе су кроз циљ прошле у разлици од нешто преко две секунде! Рачунаjући и то да jе полуфинална трка у коjоj jе учествовао наш двоjац била изузетно узбудљива, и да jе тада у финишу четири наjбржа чамца делило само 69 стотинки, jасно jе било да нас очекуjе узбудљиво финале.

На старту трке посада Хрватске, коjа jе важила за главног фаворита на ЕП, повукла jе jако и праткично на старту решила питање победника у финалу. Наши момци су имали релативно спориjи старт, били су пети на првом пролазу на 500 метара, али су потом поjачали ритам и побољшавали позициjу како се трка наставила.

Већ на 1.000 метара Васић и Мачковић били су трећи, а потом jе почела продужена трка са Италиjанима за позициjу броj два, с обзиром на то да су браћа Мартин и Валент Синковић из Хрватске били далеко испред осталих посада. Хрвати су у финишу мало изгубили на ритму, а посаде Италиjе, Србиjе и Румуниjе ушле су у jак финиш, прилично се приближивши водећима. Ипак, на краjу су Синковићи прошли први кроз линиjу циља, у времену 6:23,37 минута, а иако су Милош и Мартин jедно време држали и другу позициjу, до сребра су дошли Италиjани Ђузепе Вићино и Матео Лодо у времену 6:24,73, док су наши момци освоjили бронзу зауставивши штоперицу на 6:25,58.

Четврто место заузела jе Румуниjа (6:26,34), пето Холандиjа (6:32,09), а шесто Француска (6:32,68). 

- Милош и Мартин су данашњом трком показали да припадаjу светском врху, успели су да победе Румуне, прошлогодишње победнике Европског првенства, и да буду на само две секунде од светских првака из Хрватске. После анализе полуфиналних трка и начина како су они извеслали своjу трку, акценат jе у финалу био на почетку трке, што су и поправили у односу на претходну трку. Милош и Мартин су jош jедном показали да имаjу одличну средину трке, али овог пута и последњих 500 метара. Први циљ jе остварен, сада ће све бити подређено Олимпиjским играма. Имамо довољно времена, успут ћемо наступити на две регате Светског купа, у Загребу и Луцерну - истакао jе тренер нашег двоjца Никола Стоjић.

Поменуте регате биће одржане од 30. априла до 2. маjа (Хрватска), односно од 21. до 23 маjа (Шваjцарска), а наша jавност жељна jе jош лепих вести, баш попут ове каква jе стигла из Варезеа. За сада имамо разлога за задовољство и умерени оптимизам...

- Велика ствар jе начин на коjи су Милош и Мартин извеслали ово првенство. Слободно могу да кажем да им jе ово наjквалитетниjе извеслано финале на неком великом такмичењу. Финалисти са овог Европског првенства су, уз посаде Новог Зеланда, Аустралиjе и Канаде, главни кандидати за наjвиши пласман у Токиjу - закључио jе Стоjић.

 01.jpg

Мачковић и Васић по осваjњу бронзе на ЕП (Фото: ВСС)

Нешто пре финала двоjаца било jе заказано и Д финале у конкуренциjи мушких скифова, али наш Александар Филиповић ниjе изашао на регатну стазу.

- Веслачи, тренери и руководство Веслачког савез Србиjе се враћаjу изразито задовољни са Европског првенства одржаном у италиjанском Варезеу. Освоjили смо jедну медаљу и остварили смо jош jедну норму за Олимпиjске игре. Честитам веслачима двоjца без кормилара Васићу и Мачковићу, њиховом тренеру Стоjићу на освоjеноj медаљи, као и веслачици Арсић на оствареноj норми за одлазак на Олимпиjске игре. Веслачки савез Србиjе се захваљуjе свима коjи су помогли да се оваj успех оствари - изjавио jе по завршетку Европског првенства Душан Ковачевић, председник Извршног одбора ВСС, уjедно и тренер наше скифисткиње Jоване Арсић.

 

Tagovi

Komentari (0)