ВЕСЛАЊЕ: JОВАНА У ЧЕТВРТФИНАЛУ ОЛИМПИJСКИХ ИГАРА У ТОКИJУ

Прво учешће на наjвећоj планетарноj спортскоj смотри Jована Арсић jе обележила директним пласманом у четвртфинале Олимпиjских игара. Наша веслачица, коjа jе прва од свих српских спортиста изашла на борилиште у Токиjу, у квалификациjама у скифу освоjила jе треће место у своjоj квалификационоj трци, што значи да неће трошити снагу у репесажу.

 jovana arsić - vss andjela nisevic.jpg

Jована Арсић (Фото: Архива ВСС/Анђела Нишевић)

Арсићева jе имала нешто слабиjи старт у шестоj, последњоj квалификационоj групи у овоj конкуренциjи, али jе брзо ушла у ритам и већ на првом пролазу, после 500 метара, имала jе трећу позициjу, коjа jе гарантовала директан пласман у наставак такмичења. Трку jе повела фаворизована Ема Твиг из Новог Зеланда, а пратиле су jе Холанђанка Ана Сара Софи Сауер и наша Jована. На половини трке Новозеланђанка jе и даље била сигурна у вођству (3:45,40 минута), а Холанђанка на другом (3:47,51) и Српкиња на трећем месту (3:47,62) биле су практично у размаку од jедне десетинке.

У наставку трке било jе jасно да су такмичарке из Кореjе и Кинеског Таjпеjа већ виђене у репесажу jер су пуно заостаjале, па jе других 1.000 метара трке Jована држала ритам коjи jоj jе омогућио да се не умара превише, а да сигурним завеслаjима стигне до четвртфинала. На краjу, испоставило се да jе њена група у квалификациjама женског скифа била наjбржа, а да jе Арсићева имала укупно седмо време од 32 веслачице, што jе изузетан резултат, нарочито ако се узме у обзир да прве две недеље по доласку у Jапан ниjе могла да тренира на води због боравка у карантину, у коjи су она и остатак нашег олимпиjског веслачког тима били послати када jе установљено да jе Милош Васић позитиван на корону.

Резултати 6. квалификационе групе женског скифа:

Репрезентациjа

Време (у минутима)

1. Ема Твиг (Нови Зеланд)

7:35,22

2. Ана С. С. Сауер (Холандиjа)

7:39,96

3. Jована Арсић (Србиjа)

7:46,74

4. Jи Тинг Хуанг (Кинески Таjпеj)

8:04,59

5. Ђеонг Хиjеонг (Кореjа)

8:12,15

После трке Jована jе за саjт Олимпиjског комитета Србиjе изjавила да jе задовољна трком и да jе наjважниjе да jе испунила своj циљ.

- Задовољна сам како сам извеслала трку. Четвртина финала ме очекуjе у понедељак, видела сам да имам снаге и следећи циљ jе пласман у полуфинале. Можда сам на краjу веслала мало резервисано, желела сам да сачувам снагу за наредне трке. Ово jе више било упознавање са стазом и конкуренциjом. Било jе и мало треме jер jе ово моj први наступ на Олимпиjским играма, и због карантина у коjем смо били две недеље где смо изгубили много тренинга - изjавила jе Jована Арсић по завршетку квалификациjа.

Трке четвртфинала у женском скифу заказане су за понедељак 26. jул, са почетком од 2 часа уjутру по нашем времену, а после репесажа (субота, 24. jул) биће познато у коjоj од четири групе ће веслати Jована.

Да подсетимо, сутра - у суботу 24. jула, у квалификациjама мушког двоjца без кормилара од 3.20 часова, у првоj од три квалификационе групе веслаће наши Милош Васић и Мартин Мачковић.

 

Tagovi

Komentari (0)