Веслање: Врхунац сезоне у предворjу Олимпиjских игара

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ЗА СЕНИОРЕ (ОТЕНСХАJМ, 25. АВГУСТ – 1. СЕПТЕМБАР)

 SP 2019 Logo.jpg

На веслачком мундиjалу покраj Линца Србиjа има пет чамаца

У Отенсхаjму надомак Линца у недељу 25. августа почиње наjзначаjниjе такмичење у веслању ове године,важно и због тога што ће сена 49. светском првенству поделити наjвећи броj олимпиjских карата за Летње игре у Токиjу догодине.Организатори с поносом истичу да jе оваj веслачки мундиjал рекордан по броjу земаља(80) и по броjу учесника (1.171).

Србиjу представља пет чамаца.То су у мушкоj конкуренциjи двоjац, четверац, скиф и скифза лаке веслаче, а у женскоj дубл скул.Завршне припреме су обављене на загребачком Jаруну, одакле су репрезентативци прешли у Аустриjу.Жреб jе у суботу у 15 часова.

Свакако да се наjвише очекуjе од Мартина Мачковића и Милоша Васића у двоjцу. У овоj сезони, првоj заjедничкоj, одмах су начинили пробоj у врх посада коjе и у Отенсхаjму имаjу наjвише претензиjе. Били су победници првог такмичења за Светски куп, у Пловдиву, а на Европском првенству у Луцерну медаља им jе измакла у самоj завршници.

У њиховоj дисциплини биће 29 чамаца, а 11 наjбољих извадиће олимпиjску визу, што значи да кроз то сито неће проћи само последњи у Б финалу. Њих двоjица први и крећу у изазове jер су квалификационе трке за двоjац у недељу од 10.24 часова.

Недуго за њима, око поднева, на стазу ће и четверац. Веслаће Игор Ђерић, Веселин Савић, Ненад Беђик и Виктор Пивач. Начињена jе, дакле, jедна измена у односу на Европско првенство. У чамцу jе Савић уместо Александра Беђика, коjи jе био у посади када jе четверац у Луцерну победио у Б финалу, у свом првом такмичарском искушењу у том саставу. Млађи од браће Беђик jе резерва.

Приjављене су 22 посаде. Олимпиjску карту стећи ће осам наjбољих.

На краjу преподневног дела првог данаМилош Станоjевић се огледа у скифу за лаке веслаче, што jе неолимпиjска дисциплина. Биће 32 такмичара.

У поподневном програму, после 17 часова, веслаће скифиста Александар Филиповић.У тоj категориjи jе убедљиво наjвише приjављених чамаца – 44.Поделиће се девет виза за Токио.

Другог дана, у понедељак, на стазу ће наша женска посада. Око 11 часова у jедноj од четири квалификационе трке надметаће се Милица Слиjепчевић и Jована Арсић. У тоj дисциплини има 22 чамца, а на Игре ће пола.

После подне су репесажи за двоjац, скиф и скиф за лаке веслаче, репесаж зачетверац jе у уторак пре подне, а за женски дублскул у среду поподне. У среду крећу четвртфинала...

Уз репрезентативце су тренери Небоjша Илић, координатор сениорских мушких селекциjа, Александар Ивковић, Лазо Пивач и Душан Ковачевић, физиотерапеути Марко Бундало и Владимир Радуловић, лекар др Милан Бабић и генерални секретар Веслачког савеза Србиjе Небоjша Jевремовић, коjи jе вођа тима.

Tagovi

Komentari (0)