Веслање: Свођење рачуна за 2018. и прављење планова за 2019.

ИЗМЕЂУ ДВЕ ВЕСЛАЧКЕ СЕЗОНЕ

 

Nebojsa Jevremovic (prvi sleva) Foto VSS.jpg

 

 

Генерални секретар Веслачког савеза Србиjе Небоjша Jевремовић о резултатима и организационом сегменту српског веслања у 2018, ангажовању чувеног светског веслачког стручњака Ђованиjа Постиљонеа, очекивањима од сениора и сениорки у предолимпиjскоj години, трендовима на међународноj веслачкоj сцени, огромном значаjу помоћи државе у битисању српског веслачког спорта...

 

Веслачка сезона у Србиjи завршена jе пре више од месец дана. Иако су званична такмичења одавно стављена “ад акта” у Веслачком савезу Србиjе нема одмора. Упоредо са свођењем рачуна за 2018. праве се планови за наредну сезону коjа имати посебан значаj. Ради се о предолимпиjскоj години у коjоj ће се, када jе веслање у питању, поделити наjвећи броj карата за Игре у Токиjу 2020. У осврту на резултате у 2018. генерални секретар ВСС Небоjша Jевремовић изразио jе задовољство због одржања континуитета осваjања медаља на наjвећоj светскоj веслачкоj позорници.

– У резултатском смислу битно jе да смо бронзом четверца Марко Ђурановић, Коста Петковић, Павле Лиjескић, Вељко Матић на Европском првенству за jуниоре у Гравелину, бронзом дубл скула Игор Ђерић, Душан Славнић на Европском првенству за сениоре до 23 године у Бресту и сребром Марка Марjановића у скифу на Медитеранским играма у Тарагони и у овоj години имали осваjаче медаља на великим такмичењима. Остаjе жал што се, када jе конкуренциjа сениора у питању, нисмо домогли европских и светских медаља. Ипак, надамо се да ћемо уз велико поjачање у стручном штабу, коjе смо недавно добили ангажовањем славног светског стручњака, Италиjана Ђованиjа Постиљонеа, већ наредне сезоне и у овоj, наjзначаjниjоj категориjи, jуришати на наjвише пласмане– каже на почетку Jевремовић.

По његовим речима главни разлог за успостављање сарадње са Постољонеом jесу бољи резултати мушке и женске сениорске репрезентациjе.

– Ангажовањем Постиљенеа, коjи ће имати наjближу могућу сарадњу са тренерском и спортском структуром Веслачког савеза Србиjе, направили смо историjски корак будући да никада нисмо имали странца на оваквоj позициjи. Прве плодове рада, када су сениори у питању, очекуjемо у наjскориjем временском року тj. већ наредне године када ће се водити главне битке за пласман на Олимпиjске игре у Токиjу 2020. С тим у вези надамо се да ће неколико српских посада успети да се домогне “визе” за Токио. Други разлог његовог ангажовања jесте Развоjни програм за jуниоре и кадете где сматрамо да има много простора за напредак. Циљ jе да се програм рада jош више централизуjе и jош боље прати његова реализациjа, све са жељом да у будућности добиjемо више сениора кадрих за врхунске резултате. Веслачки савез Србиjе ће помно пратити реализациjу целог овог проjекта коjи подразумева и укључење клупских тренера у рад чиме ћемо и додатно поспешити развоj домаће струке– “подвлачи” Jевремовић.

Припреме за наредну сезону увелико су у току. У тренажном процесу jе велики броj веслача, а како каже Jевремовић, и наредне године ће се на списковима репрезентациjа за наjвећа такмичења наћи само они коjи буду испунили планове и програме Стручног штаба.

– Сениоре предводе проверене снаге Милош Васић, Ненад Беђик и Марко Марjановић за коjима не заостаjе ни Мартин Мачковић коjи jе ове године завршио студиjе у Америци и коjи ће после дуже времена цео припремни програм одрадити под диригентском палицом нашег Стручног тима. У jануару из Америке стиже и Виктор Пивач, коjи jе са Мачковићем остварио бриљантне резултате у конкуренциjи млађих сениора, освоjивши четири светска одличjа, jедно златно и три бронзана. Своjу шансу у А тиму за 2019. равноправно ће тражити и Александар Филиповић, Милош Станоjевић, Александар Беђик, те Игор Ђерић и Душан Славнић коjи су ове године последњи пут наступили у конкуренциjи млађих сениора. Презадовољни смо и чињеницом да су се максималном тренингу после пауза вратила двоjица сjаjних веслача – Веселин Савић, европски сениорски првак у двоjцу 2014, и Андриjа Шљукић, светски вицепрвак у скифу за jуниоре 2013. и за сениоре до 23 године 2015. и учесник Олимпиjских игара у Рио де Жанеиру 2016, где jе наступио у дубл скулу са Марjановићем. Када су сениорке у питању имамо групу од пет добрих веслачица коjу чине Jована Арсић и Наташа Зарић, коjе су ове године наступиле на три jака међународна такмичења, Ивана Филиповић коjа се потпуно вратила веслању после повреде, и две “Американке”, Љиљана Jошић и Милица Слиjепчевић, коjе ће jануарски циклус припрема одрадити у Србиjи– рекао jе Jевремовић.

У осврту на 2018. главни оперативац ВСС jе оценио да jе српско веслање имало изузетно успешну сезону у организационом и дипломатском смислу.

– Од Светске веслачке федерациjа добили смо наjвише оцене за организациjу Светског купа у Београду. Углед коjи смо стекли у свету веслања наjбоље осликава податак да jе чак троjе наших чланова изабрано у важне комисиjе ФИСА. Тако jе Небоjша Илић постао члан Такмичарке комисиjе, Никола Стоjић Комисиjе за организациjу догађаjа, а Ана Николић Комисиjе за ветеранско веслање. Моjа маленкост jе реизабрана у борд Европске веслачке конфедерациjе коjа jе од пре недељу дана и званично постала независна организациjа у односу са ФИСА. Добили смо организациjу Европског првенства за jуниоре 2020, а гаjимо наду и радимо на томе да у догледноj будућности будемо домаћини и наjjачег међународног веслачког такмичења – Светског првенства за сениоре. Срећни смо и што jе настављен тренд повећања броjа такмичара у млађим категориjа, што су сва домаћа такмичења организована на високом нивоу и што смо први пут ове године прогласили укупне победнике Првенства Србиjе, Купа Србиjе и Омладинске лиге Србиjе. На таj начин смо додатно дали значаj овим такмичењима– сматра Jевремовић.

“Генсек” ВСС се дотакао и ствари коjе су у 2018. обележиле међународну веслачку сцену.

– И ове године, као што jе био случаj и претходних, конкуренциjа на светскоj сцени се знатно поjачала. Када jе реч о европским селекциjама Румуни су ове године направили огроман резултатски скок и показали да ће у будућности бити озбиљан такмац за наjвише пласмане наjjачим веслачким нациjама. Они много улажу у веслање, а jедан од могућих разлога за велики напредак jесте и довођење веслачког стручњака из Италиjе. И азиjске земље стално напредуjу, а поред Кине, коjа већ има одличне резултате, поjављуjу се неке нове земље. Тако jе, рецимо, Узбекистан ове године имао учесника на Олимпиjским играма младих. Jужноафричка Република jе постала веома озбиљна веслачка нациjа, а то се може слободно рећи и за Аргентину, Бразил, Чиле... Без обзира што веслање постаjе све популарниjе на свим континентима и без обзира на то што jе jедан од наjстариjих олимпиjских спортова и даље мора да се прилагођава трендовима Међународног олимпиjског покрета. Будући да се стално тежи томе да Игре постану jефтиниjе смањуjе се броj учесника по спортовима. Веслање jе у складу са тим већ променио броj олимпиjских дисциплина, а наjвише jе страдало лако веслање. Међутим, мислим да ту ниjе краj и да jе под великим знаком питања опстанак дубл скула за лаке веслаче у програму Игара у Паризу 2024.– истиче Jевремовић.

Генерални секретар ВСС на краjу изражава велику захвалност спортским институциjама коjе су и ове године, као и свих претходних, дале снажан ветар у леђа српском веслачком спорту.

– Сви наши програми остали би мртво слово на папиру да немамо снажну подршку државе, Министарства омладине и спорта и Олимпиjског комитета Србиjе коjи у наjвећоj мери обезбеђуjу финансиjска средства за рад свих структура Савеза. Овом приликом се захваљуjем ресорном министарству и Олимпиjском комитету Србиjе, као и свим осталим приjатељима веслачког спорта у Србиjи, на дугогодишњоj великоj подршци уз наду да ћемо оправдати указано поверење на месту где то jедино и знамо – на регатним стазама широм света– закључуjе Jевремовић.

 

Београд, 1. децембар 2018.                                Прес служба Веслачког савеза Србиjе

Tagovi

Komentari (0)