Веслање: Српски веслачи и веслачице на висини задатка у Пиедилуку и Загребу

Српски репрезентативци освоjили пет одличjа на 33. интернационалноj мемориjалноj регати „Paolo D'Aloja“ коjа jе од 12. до 14. априла 2019. одржана у Италиjи. – На 36. међународноj регати „Croatia Open“ 13. и 14. априла на Jаруну клубови из Србиjе стигли до 13 медаља

 

Aleksanda i Nenad Bedjik sa bronzanom medaljom u Italiji.JPG

 

Српско веслање jе протеклог викенда имало представнике на две изузетно jаке интернационалне регате на коjима су постигнути запажени резултати. Сениорски репрезентативци су на 33. интернационалноj мемориjалноj регати „Паоло Д'Алоjа“, коjа jе од 12. до 14. априла 2019. одржана у Пиедилуку, уз учешће великог броjа наjбољих светских веслача, вишеструких осваjача олимпиjских, светских и европских одличjа, освоjили укупно пет одличjа. Првог финалног дана браћа Беђик, Ненад и Александар, освоjили су бронзу у двоjцу, а Jована Арсић одличjе истог сjаjа у женском скифу. Милош Станоjевић jе заузео пето место у скифу за лаке веслаче, Милош Васић jе био шести у скифу, а Мартин Мачковић и Александар Филиповић пети у дубл скулу. У недељу, последњег дана регате, Филиповић jе освоjио трофеj у скифу, Арсићева сребро у женском скифу, а браћа Беђик, Васић и Мачковић бронзу у четверцу. Станоjевић jе у недељу био први испод црте за постоље у скифу за лаке веслаче, заузевши четврто место у финалу.

– Српски сениорски репрезентативци имали су успешан наступ на изузетно jакоj регати у Италиjи. Честитам осваjачима медаља. Све у свему на такмичењу у Пиедилуку смо добили значаjне информациjе коjе ћемо искористити за даље тренажне планове и припреме за Европско првенство у Луцерну краjем маjа и потечком jуна– истакао jе координатор програма за сениоре и млађе сениоре Небоjша Илић.

Координатор програма за женско веслање Душан Ковачевић jе прокоментарисао издања Арсићеве у Италиjи:

– Jована Арсић jе оставила позитиван утисак у Пиедилуку тим пре што jе веслала у скифу после вишегодишње паузе наступа у овоj дисциплини. У конкуренциjи 29 такмичарки, међу коjима су биле неке од наjбољих светских скифискиња данашњице, освоjила jе медаље и првог и другог дана. У суботу jе била трећа, са око осам секунди заостатка за актуелном светском првакињом из Пловдива, Иркињом Пуспуре, док jу jе Украjинка Димчевкова, трећа са Европског првенства из Глазгова 2018, победила за мање од две секунде. У недељу се окитила сребром, поново изгубивши од Димчевкове. Све у свему Арсићева jе направила у Италиjи добру транзициjу из двоjца у скиф показавши да jе та, прелазна, етапа прошла изузетно добро. Такође, у тренутном недостатку веслачица са наjвишим стандардима логичан избор jе да Арсићева на Европском првенству у Луцерну весла у скифу, поготово што у овоj дисциплини има jош много простора за напредак. После тог такмичења очекуjемо да нам се придруже „Американке“ па ћемо након тога правити планове за наступ на Светском првенству у Линцу.

На 36. међународноj регати „Цроатиа Опен“ коjа jе 13. и 14. априла одржана на Регатноj стази на Jаруну у Загребу веслачи и веслачице из наше земље су наступили под клупским обележjима освоjивши на краjу укупно 13 медаља. У суботу злата су излили Душан Стефановић из Данубиуса 1885 у скифу за jуниоре и Андриjана Миjаиловић из Графичара и Ива Лазић из Црвене звезде у двоjцу за jуниорке. Истог дана до вицешампионских титула стигли су Петар Шаврљуга и Никола Стеванић из Црвене звезде у дубл скулу за jуниоре, те Маша Безбрадица и Миња Визи из Црвене звезде у двоjцу за jуниорке, док су се бронзаним одличjима окитили Андреj Дашић и Александар Кузмановић из Партизана у двоjцу за кадете и Ђорђе Грубер из Графичара и Тодор Станковић из Галеба у двоjцу за jуниоре.

Дан касниjе наjсjаjниjа одличjа приграбили су Растко Ратаjац и Душан Стефановић из Данубиуса 1885 у дубл скулу за jуниоре, Иван Катић, Душан Стефановић, Растко Ратаjац и Веселин Дурутовић из Данубиуса 1885 у четверац скулу за jуниоре, Андриjана Миjаиловић из Графичара и Ива Лазић из Црвене звезде у дубл скулу за jуниорке и Петар Самарџиjа, Душан Поповић, Вук Марковић и Вељко Вукашиновић из Смедерева у четверац скулу за кадете. Jедино сребро у недељу дело jе Ђорђа Грубера из Графичара, Ранка Самарџиjе и Душана Белића из Партизана и Тодора Станковића из Галеба у четверцу за jуниоре, док су бронзана одличjа исковали Васиље Боjнић, Немања Шаjтановић, Алекса Мохора и Вук Кашиковић из Црвене звезде у четверац скулу за кадете, Андриjа Штимец, Андреj Дашић, Александар Кузмановић и Страхиња Jанковић из Партизана у четверцу за кадете и Милица Водогаз из Графичара са Жаном Кракић из Трешњевке у дубл скулу за сениорке.

 

Београд, 15. април 2019.                                    Прес служба Веслачког савеза Србиjе

Tagovi

Komentari (0)