Веслање: Признање за Небоjшу Илића

СВЕТСКА ВЕСЛАЧКА ФЕДЕРАЦИJА ЦЕНИ РАД ВЕСЛАЧКИХ РАДНИКА У СРБИJИ

 Dvojac Milos Vasic, Nenad Bedjik i trener Nebojsa Ilic na SP za seniore u Francuskoj 2015..jpg

 

Лепе вести стигле су нам из Лозане, из седишта Светске веслачке федерациjе (ФИСА). Тренер Небоjша Илић, дугогодишњи селектор веслачке репрезентациjе Србиjе, сада члан селекторске Комисиjе Веслачког савеза Србиjе, изабран jе за члана Такмичарске комисиjе ФИСА. Ово jе велика част и за српско веслање и нашег трофеjног тренера, jер ова комисиjа окупља само девет стручњака од чак 153 земље чланице светске веслачке породице.

– Драго ми jе да су људи из ФИСА тако високо оценили моj рад и постигнуте резултате, коjе као веслачки тренер обављам ево већ 25 година. За мене jе ово велика част и обавеза и трудићу се да оставим траг и кроз овакав рад– истакао jе Небоjша Илић, наjуспешниjи тренер у историjи, од осамостаљења Србиjе као државе.

Велики успеси српског веслања почели су средином деведесетих, и до данас наjвеће успехе постизали смо у дисциплини двоjац без кормилара. Баш Небоjша Илић jе творац свих наших двоjаца од тог времена до данас, како га неки називаjу чаробњак за двоjце. Почело jе с медаљама двоjца Никола Стоjић и Ђорђе Вишацки, наставили су Стоjић и Горан Jагар, а наследници коjи и даље наступаjу у двоjцу су Ненад Беђик и Милош Васић.

 

Nebojsa Ilic.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Поносан сам што сам учествовао у писању историjе српског веслања. И пре нас jе било успеха у староj Jугославиjи и то не заборављамо. Двоjац без кормилара jе дисциплина по коjоj се заиста препознаjемо у последњих 25 година. Веслачи коjе сте поменули су заиста синоним модерног веслања код нас. Али имамо и jош других, коjи су оставили траг. Тренутно велике наде полажемо у Васића и Беђика. Они су осваjали медаље на Европским првенствима 2015. и 2017. и Светском првенству 2015. Ове године имали су пех да jе Беђик дуго био повређен, али су и поред тога успели да буду четврти у Европи. Веруjем да ће наредне године поново заблистати– истакао jе Илић, коjи ради и као спортски директор Веслачког клуба Партизан.

Небоjша Илић jе од прошле године доктор наука у области веслања. Чак 12 година био jе председник Програмске Комисиjе Олимпиjског комитета Србиjе. Обављао jе функциjе градског секретара за спорт Београда и председника Спортског савеза Београда. Као тренер репрезентативних посада Србиjе освоjио jе чак 37 медаља на Светским и Европским првенствима. Успех са коjим се мало ко у свету може похвалити. Са успехом jе у веслачком спорту радио у Турскоj и Грчкоj.

Tagovi

Komentari (0)