Веслање: Београду Светско првенство у веслању у предолимпиjскоj 2023.

На конгресу Светске веслачке федерациjе (ФИСА) у Линцу Веслачком савезу Србиjе поверена организациjа 53. мундиjала, на коjем ће бити подељен наjвећи броj каратаза Летње игре у Паризу 2024, а и Светски куп 2022.

 IMG_20190902_112443.jpg

Фото: Ивана Влаховић

Веслачки савез Србиjе jош jедном jе добио велико признање међународних форума веслачког спорта. На маргинама минулог 49. светског првенства у Отенсхаjму, на коjем су Мартин Мачковић и Милош Васић извадили карту за двоjац за Олимпиjске игре у Токиjу догодине, великом већином гласова (110:30) на Конгресу Светске веслачке федерациjе (ФИСА) одлучено jе да се мундиjал 2023. одржи на Савском jезеру у Београду.

Такмичење ће имати додатни значаj jер ће то бити последњи шампионат уочи Олимпиjских игара у Паризу 2024. На Ади Циганлиjи, дакле, у предолимиjскоj години делиће се наjвећи броj визаза одлазак у „град светлости“, заправо на регатну стазу на Сениноj притоци Марни.

И то ниjе све. Београду jе jош jедном додељена организациjа такмичења за Светски куп. Наjбоље веслаче света видећемо на Савском jезеру и 2022, као што jе то био случаj и 2012, 2017. и 2018.

20190902_132239.jpg

Фото: Ивана Влаховић

–  Београд и Србиjа су се доказали као одлични домаћини наjвећих веслачких такмичења на Ади Циганлиjи. Захваљуjући великоj подршци Владе Србиjе, Министарству омладине и спорта и Граду Београду избор нашег главног града jе и велико признање Веслачком савезу Србиjе и целом српском спорту за континуитет у изузетном организовању великих светских и европских такмичења – истакаоjе Никола Стоjић, наш прослављени веслач, коjи jе био у делегациjи ВСС на Конгресу у Линцу.

Следеће године на Савском jезеру су два значаjна веслачка надметања. Европско jуниорско првенство биће покраj маjа, а недуго затим и трке на Европским универзитетским играма.

Од раниjе jе познато да су следећа три светска сениорска првенства редом на Бледу, у Шангаjу и у Рачицама у Чешкоj.

Tagovi

Komentari (0)