Веслање: Одржати континуитет наступа на олимпиjским играма и освоjити медаљу у Токиjу

ИЗМЕЂУ ДВЕ ВЕСЛАЧКЕ СЕЗОНЕ

 

Nikola Stojic, Nebojsa Jevremovic i Nebojsa Ilic.jpg

 

Координатор програма се сениоре и млађе сениоре и наjтрофеjниjи тренер у историjи српског веслања Небоjша Илић говори о плановима сениорске репрезентациjе за наредну сезону, новинама у стручном раду, веслачком кадру у коjи се полажу наjвеће наде у 2019, ангажовању и улози коjу ће имати чувени светски веслачки стручњак Ђовани Постиљоне у српском веслању...

 

После дуге и захтевне 2018. српски сениори имали су само кратак предах, након коjег су у жестоком ритму наставили да тренираjу за наредну сезону, коjа ће бити посебно важна. Реч jе о предолимпиjскоj години у коjоj ће се у веслању поделити наjвећи броj карата за Олимпиjске игре у Токиjу. О плановима сениорске репрезентациjе за наредну сезону, новинама у стручном раду, као и о веслачком кадру у коjи се полажу наjвеће наде у 2019, разговарали смо са координатором програма за сениоре и сениоре Б, Небоjшом Илићем, иначе наjтрофеjниjим тренером у историjи српског веслања. Илић на почетку „подвлачи“ огромну важност коjу са собом носи наредна сезона.

– Улазимо у сам финиш олимпиjског циклуса на коjи ће бити стављена тачка на Играма у Токиjу 2020. Наредна година jе предолимпиjска и главна квалификациона за ово такмичење. С тим у вези добар резултат на Светском првенству за сениоре у Линцу у августу, на коjем ће се поред медаља водити и љута битка за олимпиjске „визе“, главни jе приоритет. Уз ово такмичење главни „пик“ у наредноj сезони jе успешан наступ на Европском првенству у Луцерну у маjу– каже Илић и додаjе – Српско веслање jе са по два чамца било учесник пет претходних олимпиjада. Та врста континуитета jе уосталом и омогућила Веслачком савезу Србиjе и српском веслању да перманентно држи позициjу прве категориjе спортова у нашоj земљи. С тим у вези свесни смо величине и значаjа изазова у 2019, поготово из разлога што би наставак традициjе учешћа на наjвећем и наjзначаjниjем светском спортском догађаjу, а потом и осваjање олимпиjске медаље били довољан гарант даљег развоjа и просперитета српског веслања.

Када jе кадар сениорске репрезентациjе у питању Илић издваjа групу од 10-так веслача, уз наду да ће jоj се на пролеће прикључити jош неко име.

– Ударне игле и наредне сезоне биће проверени репрезентативци у учесници прошлих Игара у Рио де Жанеиру, Милош Васић, Ненад Беђик и Марко Марjановић. Наjважниjе овогодишње поjачање у А тиму представљаjу и Мартин Мачковић и Виктор Пивач, коjи су у периоду од 2014. до 2017. освоjили четири медаље на светским првенствима за млађе сениоре и коjи су протеклих неколико година били на студиjама у Америци. Мачковић jе овде с нама од почетка припрема и презадовољан се његовим односом према раду, као и резултатима коjе постиже на тренинзима. С друге стране Пивач ће нам се прикључити у jануару пошто до тада има обавезе на Универзитету Вашингтон. Поред поменуте петорице у активном тренажном процесу су и Александар Беђик, Игор Ђерић и Душан Славнић, осваjачи медаља на претходна два европска првенства за сениоре до 23 године, као и Александар Филиповић и Милош Станоjевић. Сви они ће озбиљно конкурисати за место у наjjачем државном тиму. Одлична вест да су се после пауза у озбиљан тренажни процес вратили Веселин Савић, европски првак у двоjцу за сениоре 2014, као и Андриjа Шљукић, светски вицепрвак у скифу за jуниоре 2013. и за сениоре до 23 године 2015. и учесник Олимпиjских игара у Рио де Жанеиру 2016, где jе наступио у дубл скулу са Марjановићем. Имаjући у виду њихов потенциjал и резултате коjе су постигли у прошлости нема сумње да би, ако се врате у некадашњу форму, могли да буду велико поjачање за сениорски тим– сматра Илић.

Координатор програма за сениоре и сениоре Б се осврнуо и на велико поjачање коjе jе Стручни штаб репрезентациjе добио доласком славног италиjанског стручњака Ђованиjа Постиљонеа.

– Радуjе ме што ће изузетан светски стручњак Ђовани Постољоне обављати функциjу програмског директора у нашем Савезу. Са њим сам много година имао изванредну сарадњу и изузетно га ценим. Стога сам био пресрећан када jе, и то са задовољством, прихватио моj предлог да постане програмски директор Веслачког савеза Србиjе. Овим путем му се захваљуjем на томе. Такође, захваљуjем се и председнику и Извршном одбору ВСС коjу су прихватили моjу инициjативу за ангажовање Постиљенеа, а потом и смогли снаге да читаву идеjу спроведу до краjа, званичним потписом четворогодишње сарадње. Сигуран сам да ће Постиљоне дати пун допринос побољшању програмског рада сениорске репрезентациjе и да ће цео стручни штаб мотивисати на jош бољи рад. Надам се да ће епилог свега бити бољи резултати на међународноj сцени у 2019. и 2020.– истиче Илић – Пошто Постиљоне живи у Атини управо ћемо у овом граду одрадити jедан део децембарских припрема. Група од пет веслача коjу чине Милош Васић, Ненад Беђик, Марко Марjановић, Игор Ђерић и Душан Славнић, заjедно самом и тренерима Александром Ивковићем и Лазом Пивачем 7. децембра путуjе у Грчку где ће остати десет дана, а двонедељне припреме у Атини планиране су и за фебруар и март.

Илић се на краjу дотакао и теме стручног рада у репрезентациjи.

– Тренерска структура сениорске репрезентациjе остаjе непромењена. Поред мене непосредну улогу у раду са А тимом и ове године имаће Александар Ивковић и Лазо Пивач. На таj начин остали смо доследни принципу да тренери коjи непосредно производе и раде са веслачима коjи наступаjу за репрезентациjу имаjу и статус тренера репрезентациjе. Jедина новина у раду сениорских репрезентациjа jесте то да ће наш легендарни веслач Никола Стоjић, коjи jе 2016. завршио кариjеру, бити задужен за рад са репрезентациjом У23. Пошто 90 одсто веслача узрасне категориjе млађих сениора студира у Америци Стоjићев задатак ће бити да детаљно прати њихов рад. На таj начин ћемо успоставити пуну контролу и траjну комуникациjу како са тим веслачима тако и са њиховим тренерима у Америци са коjим проводе већи део године. Мислим да jе управо Стоjић идеално решење за тако нешто будући да jе и он прошао таj период тj. да jе упоредо са студирањем на Универзитету Браун у Америци био и члан државног тима– закључуjе Илић.

 

Београд, 4. децембар 2018.                                Прес служба Веслачког савеза Србиjе

Tagovi

Komentari (0)