Већ 30 година скок Драгутина Топића пркоси времену и генерациjама

Имала jе Србиjа много врхунских атлетичара, осваjача медаља са великих такмичења, али само jедан jе светски рекордер и то већ пуних 30 година - Драгутин Топић jе на данашњи дан у Пловдиву увис скочио невероватних 2,37 метара што jе и дан данас важећи светски jуниорски рекорд!

 topic.jpg

Бугарски град Пловдив био jе домаћин трећег jуниорског Светског првенства на отвореном у августу 1990. године.  Тадашња Jугославиjа окитила се са три медаље сребром Мариjане Лужар на 400 метара са препонама (56.74с), бронзом Стевана Зорића у вису (2.26м), и златном медаљом Драгутина Топића у истоj дисциплини, али оно што jе jош веће од ступања на ''кров света'' jесте и начин на коjи jе дошао до њега.

Топић тог 12. августа 1990. не само да jе прескочио све противнике него и све дотадашње jуниоре коjи су икада скакали увис jер jе поставио нови jуниорски Светски рекорд прескочивши невероватних2,37 метара.

Новине су се тих дана утркивале са насловима и хвалоспевима за 19-годишњег Београђанина коjи jе за 1 центиметар надмашио дотадашњи рекорд легендарног Хавиjаера Сотомаjора. Таj скок пре 30 година jе био нешто невероватно, нешто што се сматрало немогућим, а да су били управу говори и чињеница да га до дана данашњег нико ниjе надмашио!

- Очекивао сам да могу да оборим рекорд. Два пута сам га нападао пре тога. Jедном сам то учинио у Сплиту на државном првенству, када сам прескочио 2,34 метара, а на jедном другом такмичењу сам после 2,32 ишао на 2,37. Оба пута био сам близу, у Сплиту поготово - рекао jе Топић Спортском журналу пре 10 година на обележавању 20-годишњице овог успеха.

 У Сплиту на Европском првенству за сениоре Топић jе освоjио нову златну медаљу, али овог пута ниjе успео да понови висину коjу jе прескочио само две недеље раниjе. Зауставио се на 2,34 метара. Славу на том шампионату однела jе Снежана Паjкић освоjивши злату медаљу са новим државним рекордом у трци на 1500 метара.

Висине од преко 2,30 метара Драгутин Топић jе у кариjери прескочио чак 78 пута (48 на отвореном и 30 пута у дворани).

Маракана, 16. август 1990.; Фото: МН Пресс/Небоjса Параусиц

Драгутин Топић jе скоро читаву кариjеру провео у Црвеноj звезди, а након двогодишње паузе и повратка из пензиjе 2011. две сезоне jе носио дрес Партизана.

Наступио jе 6 пута Олимпиjским игарама, 10 пута на Светским првенствима од чега два пута у дворани, 7 пута на Европским шампионатима, Универзиjадама, Медитеранским играма, Екипним првенствима Европе...

Са наjвећих такмичења може да се дичи да jе освоjио бронзу на дворанском Светском првенству 1997., злато 1990. на ЕП-у на отвореном, из дворане са континенталног шампионата има три медаље, jедно злато из 1996. и две бронзане из 1993. и 2000. Освоjио jе и злато на Универзиjади 1995., бронзу на Медитеранским играма 2009...

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=9ТФР-поЛqj0

 

 

Tagovi

Komentari (0)