Ваздухопловство: ПРЕДЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО И ТРИ ДРЖАВНА ПРВЕНСТВА У НИШУ

Од 28. јула до 3. августа град Ниш ће бити место које ће окупити пилоте параглајдера из 20 држава, међу којима ће најбројнији бити домаћи пилоти из Србије, пилоти из Мађарске и пилоти из Босне и Херцеговине. Разлог због кога ће се око 150 пилота  упутити у Ниш јесте одржавање Државног првенства Србије, Мађарске и Босне и Херцеговине, јединственог такмичења које обједињује три национална првенства у дисциплини прелет параглајдером, а које је уједно и тест такмичење за Европско првенство које ће се одржати на истом терену следеће године. Организатор овог догађаја је Ваздухопловни савез Србијe, уз велику подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, Града Ниша и градске Општине Пантелеј.

slika1.jpg

Терени за летење на југу Србије и полетишта у близини Ниша и у Нишкој Бањи и те како су познати светској параглајдинг заједници, након свих до сада одржаних такмичења, а нарочито од 2017. године, када је у Нишу одржано престижно такмичење Светски куп у параглајдингу. Тако ће ове године поред преко 40 пилота из Србије, на Предевропском првенству наступити и 45 пилота из Мађарске, 15 пилота из Босне и Херцеговине, а биће ту и пилота из Аустралије, Кине, Индије, Јапана, Новог Зеланда, Јужноафричке Републике, Америке и већине европских држава. 

slika2.jpg

Према програму такмичења, у недељу 28. јула је регистрација такмичара и свечано отварање такмичења у 20 часова. Од понедељка 29. јула, па свакодневно до суботе 3. августа пилоти ће ујутру стартовати од штаба такмичења до полетишта и у складу са задацима такмичења летети до Лесковца, Пирота, Зајечара или до неке друге задате тачке. У суботу 3. августа у предвечерњим часовима је проглашење победника. Све ваздушне трке пилота ће бити видљиве и публици која не буде на лицу места, у штабу или на сајту такмичења, кроз систем праћења уживо путем уређаја за праћење пилота.

slika11.jpg

У оквиру Државног првенства Србије, тутулу државног првака ће бранити Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца, репрезентативац Србије и наш најбоље пласирани пилот на светској ранг листи. С обзиром на одличне резултате које српски пилоти параглајдера постижу током овог месеца у слободном летењу и повољних временских прилика, борба за најбољег на државном првенству ће бити врло занимљива и неизвесна. За чланове репрезентације у дисциплини прелет неће бити паузе, јер их одмах по завршетку државног првенства очекује пут у Македонију на Светско првенство, где ће у саставу Владимир Бачанин, Жељко Овука из КСЛ „Арес“ из Београда и Зоран Петровић из Параглајдинг клуба „Еол“ из Краљева, бранити боје Србије међу најбољим пилотима света. 

slika12.jpg

Параглајдинг је најмлађи ваздухопловни спорт, који обухвата три дисциплине: прецизно слетање, прелет и акробатско летење. Прелетима је омогућено летење по задацима или слободно летење од више стотина километара, само уз помоћ ветрова и ваздушних струјања, без моторног погона. Комплетна летелица стаје у ранац од 20ак килограма, те је параглајдинг један од најлакших и најједноставнијих начина да се оствари летачка активност – а летови могу трајати и по неколико часова.

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Фото галерија

slika6.jpg
slika7.jpg
slika8.jpg
slika9.jpg
slika3.jpg
slika4.jpg
slika5.jpg

Tagovi

Komentari (0)