Вагнер и Филхармониjа - лига шампиона класичне музике

Сасвим несвакидашњи програм очекуjе љубитеље „Ашиковања“ Београдске филхармониjе и то заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, у петак 1. фебруара (Коларац, 20:00). У делима Бетовена и Вагнера, публика ће чути две звучне супротности – љубав на камерни, па на симфониjски начин. 

 felc za klavirom.jpg

Нови концерт из циклуса Ашиковање почиње врло необично - само са два уметника на сцени. Габриjел Фелц поново приказуjе пиjанистичко умеће и заjедно са тенором Томасом Мором изводи циклус песама „Далекоj драгоj“ у коjима Бетовенова уобичаjена хероjска страна уступа простор емотивноj. Потпуни обрт на бини Коларца доноси Вагнерова опера „Валкира“ са чак сто музичара на сцени. Публика ће овом приликом слушати први чин монументалне опере, чиjе ће главне улоге тумачити признати вагнериjанци из реномираних европских оперских кућа: сопран Михаела Кауне, поменути тенор Томас Мор и бас Торстен Гримбле.

 Felc i BGF.JPG

„Посебна ми jе привилегиjа што са Београдском филхармониjом први пут радим Вагнера чиjе дело сматрам лигом шампиона класичне музике. Уколико jе важио за арогантног човека, мислим да то има везе са потпуно новом и другачиjом визиjом коjу jе имао у односу на тадашње тенденциjе на оперскоj сцени. Вагнер уводи велике промене у дужини, техници, комплексности и начину на коjи jе оркестар укључен у причање слоjевитих прича. Занимљиво jе што ћемо на овом концерту дочарати пођеднако интимну атмосферу у обе композициjе, на почетку само са два музичара, а потом са огромним оркестром“, рекао jе шеф-диригент Габриjел Фелц.

 Gabriejel Felc.JPG

Вагнерова опера Валкира, као уосталом и целокупна тетралогиjа Прстен Нибелунга, велики jе залогаj за све оперске куће, а њено концертно извођење jедна jе од новина у филхармониjскоj сезони. Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца. 

 

 

 

 

Jелена Милашиновић,

 

Tagovi

Komentari (0)