ВЕСЛАЊЕ - СВЕТСКО ПРВЕНСТВО JЕ СВЕЧАНО ОТВОРЕНО

Пред више стотина званица из земља и иностранства министар спорта Зоран Гаjић казао jе а ће сви учесници, пратеће особље и гледаоци уживати у веслачком спектаклу

5_3.jpg 

Светско првенство у веслању 2023. вечерас jе свечано отворено. Пред више стотина званица из земља и иностранства министар спорта Зоран Гаjић казао jе а ће сви учесници, пратеће особље и гледаоци уживати у веслачком спектаклу.

- Србиjа jе земља спорта, у крви нам jе да се боримо за победу, али и да будемо добри домаћини. Овогодишње светско првенство у веслању jе jедно од наjвећих манифестациjа коjе се одржаваjу у Београду током ове године, а Влада Србиjе учинила jе све напоре да направи ово такмичење. Оваj шамионат jе и квалификациона регата за предстоjеће Олимпиjск игре коjе ће се одржати у Паризу 2024. године што овом првенству даjе додатну димензиjу. Пожелео бих срећу свим такмичарим, лепо време и добру спортску борбу. Желим вам да овде постигнете своjе наjбоље резултате и да ужвате у такмичењу. У нашем Веслачком савезу цео веслачки свет ће имати приjатеља и партнера. Држава Србиjа ће наставити да се труди да буде добар домаћин, да подржава своj врхунски спорт и да омогућава наjбоље услове за тренинг и такмичење – казао jе министар Гаjић на свечаном отварању Светског првенства у веслању.

На свечаном отварању Светског превенства окрупљенима се обратио и Жан Кристоф Ролан, председник Светске веслачке федерациjе

-Веслачки свет се поново вратио у срце Београда, на Аду Циганлиjу. На овом месту смо се окупљали неколико пута у последњих 20 година, али овога пута jе реч о наjважниjем такмичењу, Светском првенству. Хтео бих да пожелим добродошлицу свим такмичарима и тимовима. Драги спортисти, ви коjи представљате 72 земље, дошло jе ваше време да, после напорног тренирања, учествуjете на Светском првенству. Да би смо вам омогућили да постигнете наjбоље резултате, уложено jе много труда у ово такмичење. Желео бих да се захвалим свима коjи су били укључени у ову организациjу овог такмичења, премиjерки Ани Брнабић. Дошло jе и ваше време да покажете шта знате. Проглашавам Светско првенство отвореним – казао jе Жан Крситоф Ролан. 

Зоран Jовановић, председник Светског првенства у веслању поздравио jе све учеснике, министра Гаjића, све у Веслачком савезу Србиjе, Спортског савеза Србиjе и председника Светске веслачке федерациjе.

- Изузетно сам почаствован што могу да вам пожелим добродошлицу у Београду. Трудићемо се да наредних девет дана будемо добри домаћини. У протеклих неколико месец урадили смо добар посао, потрдуили се да све буде како треба на овом такмичењу. Много смо се трудили и мислим да смо изградили нешто на шта jе Република Србиjа и град Београд могу да буду поносни. Сви из организационог тима су прошли тежак пут. Таj пут нам jе помогао да изградимо оно што jе сада пред вама. Ова врата не отвараjу пут само медаљама, него и путу у Париз, на Олимпиjске игре. Желим вам сву срећу, да сви останете здрави, да испуните своjе снове, да одете у Париз. Желим вам и да из Београда понесете наjлепште успомене – казао jе Jовановић.

Овогодишње Светско првенство, наjвеће jе веслачко такмичење од Олимпиjских игара коjе су 2020. године одржане у Токиjу. За седам дана колико ће траjати такмичења, Београд ће угостити више од 1. 000 такмичара из 72 земље. Осим за медаље, веслачи ће се на 51. Светском првенству у веслању борити и за пласман на Олимпиjске игре коjе се следеће године одржаваjу у Паризу.

Наjвише посада приjављено jе у мушком скифу, чак 48. Међу такмичарима у овоj дисциплини биће и актуелни светски шампион, Немац Оливер Зидлер, а боjе Србиjе браниће нови репрезентативац Николаj Пименов коjи jе до сада веслао за репрезентациjу Русиjе.

У женскоj конкуренциjи приjављено jе 32 такмичарке у скифу. У овоj дисциплини српска репрезентативка Jована Арсић ће за противнице имати олимпиjску првакињу Ему Твиг из Новог Зеланда и светску шампионку Каролин Флориjн.

Велика конкуренциjа биће и у мушком дубл скулу, у коjем ће српски пар Александар Филиповић и Александар Беђик да покуша да избори одлазак у Париз поред чувене хрватске браће Синковић, коjи “jуре” четврто учешће на Олимпиjским играма. У овоj дисциплини приjављено jе 28 посада.

У дисциплини двоjац нашу земљу представљаће Милош Васић и Мартин Мачковић.

Наjвише такмичара на Светском првенству имаће Италиjа коjа jе приjавила 24 посаде, а иза ње су Сjедињене Америчке државе са 22 чамца.

На светскоj веслачкоj смотри, треба нагласити, наступиће и пара и лаки веслачи.

 

Tagovi

Komentari (0)