ВЕСЛАЊЕ: Српски репрезентативци отпутовали у Варезе на Европско првенство

Одмах по завршетку Европских олимпиjских квалификациjа, италиjански Варезе биће домаћин Европског првенства, коjе jе на програму од 9. до 11. априла. На то такмичење сутра, у среду 7. априла, путуjу и српски репрезентативци, тачниjе две посаде - двоjац без кормилара (Милош Васић, Мартин Мачковић) и дубл скул (Александар Беђик, Виктор Пивач), уз тренере Николу Стоjића и Лаза Пивача.

 vasić-mačković - foto vss anđela nišević.jpg

Милош Васић и Мартин Мачковић (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Милош Васић и Мартин Мачковић су део посаде коjа jе краjем фебруара у Атини на изборним тркама обезбедила пласман на Олимпиjске игре у Токиjу. Њих као тренер води наш прослављени веслач, олимпиjац Никола Стоjић.

- У Варезеу ће бити већина веслача коjи су главни конкуренти за осваjање медаља на Олимпиjским играма, укључуjући Хрвате, Румуне, Италиjане и Холанђане - прве четири репрезентациjе са прошлогодишњег Европског прванства. Од наjjачих, ту фале само земље коjе су ван Европе - Аустралиjа и Нови Зеланд, можда и Канда... Углавном, очекуjем да су поменуте четири европске селекциjе главни конкурентни. Ми смо до сада одрадили све по плану, Милош и Мартин се добро осећаjу, спремни су и жељни трке. Не можемо да обећамо резултат и пласман, али да ће бити жестока борба, то обећавамо. Што jе наjбитниjе, здрави су и су веома мотивисани за постизање што бољег резултата. Мени jе ово трећа регата као тренера Васића и Мачковића - имали смо до сада Изборну регату, такмичење у Купу и сад Европско првенство, надам се да ће бити и трећа срећа - рекао jе на краjу Никола Стоjић.

Александар Беђик и Виктор Пивач чине нову посаду, дубл скул коjи jе тек недавно почео да тренира заjедно. Извесно jе да их у Варезеу чекаjу велика искушења, а њихов тренер Лазо Пивач веруjе да ће они дати све од себе у конкуренциjи са знатно искусниjим ривалима.

- Њих двоjица су заjедно у дублу веома кратко време, за две седмице рада тешко jе рећи какви су им домети на овом Европском првенству. Ово њихово учешће jе са главним планом и циљем да средином маjа покушаjу да нападну олимпиjску норму у Луцерну. Са том идеjом се иде на Европско првенство и то jе план стручног саветника Веслачког савеза Србиjе Ђованиjа Постиљонеа коjи смо усвоjили. Jасно jе да jе ово било кратко време да се Александар и Виктор увеслаjу, али надам се да ће бити способни да прикажу одређени ниво квалитета и да парираjу много искусниjим посадама. Конкуренциjа у Варезеу ће бити несвакидашња за дубл скулове, jер се за Европско првенство приjавило чак 25 посада, малтене исто колико и скифова, коjих ће бити 26. То такође говори колико их велики изазов очекуjе, али добро, њих двоjица су здрави и спремни, па ћемо видети шта могу да пруже - закључио jе Лазо Пивач.

Овим посадама, двоjцу и дублу, у Варезеу ће се придружити - тачниjе дочекаће их - Jована Арсић и Александар Филиповић, коjи се у скифовима у истом италиjанском граду тренутно такмиче на Европским олимпиjским квалификациjама. По завршетку тог такмичења и њих двоjе ће ући у репрезентациjу коjа ће представљати Србиjу на Европском првенству.

 


Веслачки савез Србиjе

 

Tagovi

Komentari (0)