ВЕСЛАЊЕ - РЕКОРД БРИТАНАЦА, СОФИJА БЕЗ ПОЛУФИНАЛА

Британски паравеслачки мешовити ПР2 дубл скул Роулс и Стивенсон са 8 минута и 57 стотинки поставио ново наjбоље време на свету у овоj дисциплини. Софиjа Коцановић ниjе успела да се пласира у полуфинале

 _S2A5185.jpg

ФОТО: ВСС - Британски мешовити ПР2 дубл скул

Трећи дан Светског првенства у Београду поново започињу паравеслачи. Прва дисциплина на програму jе мушки ПР1 скиф, а из четири групе само првопласирани такмичари иду директно у полуфинале. То jе наjпре пошло за руком Италиjану Периниjу, шампиону Европе и сребрном са претходног Светског шампионата. Наjбрже време (9:06.48) забележио jе Аустралиjанац Хори у трећоj групи, а победници су били jош Британац Причард и Украjинац Пољански. У женском ПР1 скифу вожене су две квалификационе трке, из коjих су победнице обезбедиле финале и одлазак на Параолимпиjске игре у Паризу, а то су Израелка Самjуел и Норвежанка Скарстеjн. Jош две карте за Париз обезбедили су мешовити парови у ПР2 дубл скулу победама у групи и пласманом у финале у овоj дисциплини, а то су Ирска и Британска посада. Британски пар Лорен Роулс и Грег Стивенсон стигао jе на циљ за 8 минута и 57 стотинки, што jе ново наjбоље време на свету у овоj дисциплини. 

- Просто невероватно, тако емотивно jе било данас урадити ово са овим типом – одушевљено jе Лорен Роулс за саjт Светске веслачке федерациjе описала победу и ново наjбоље време на свету у мешовитом ПР2 дубл скулу са Грегом Стивенсоном. – Радили смо заиста напорно, а пре годину дана чак нисмо ни веслали заjедно, jер jе требало да имам операциjу, а оваj момак jе у Манчестеру покушавао да ради на синглу. Кад помислим да смо само годину дана касниjе резервисали место у Паризу, заиста сам поносна на оно што смо урадили.

 _S2A7056.jpg

Фото: ВСС - Софиjа Коцановић

Данас смо са нестрпљењем чекали нашу Софиjу Коцановић, коjа весла у дисциплини скиф за лаке веслачице. Софиjа jе учешће на Светском првенству обезбедила кроз Развоjни програм (Девелопмент Програм) Светске веслачке федерациjе (ФИСА), а првог дана такмичења била jе четврта у своjоj квалификационоj групи, са временом 8:42.22. Наша веслачица ниjе успела да се домогне полуфинала кроз репесаж, jер jе завршила на петоj позициjи (8:41.69) друге групе, па jе наредних дана очекуjу трке за пласман (наjпре полуфинале Ц или Д). 

После лаких веслача, на стазу су изашли мешовити ПР3 четверци са кормиларом у репесажу, после коjег знамо jош две посаде коjе ће на Параолимпиjске игре 2024. године, Аустралиjа и Кина. 

Уследиле су четири трке репесажа у женском двоjцу, после коjих смо добили нових осам полуфиналиста, а наjбрже су биле представнице Републике Ирске. 

Олимпиjске шампионке, лаке веслачице дубл скула, Родини и Цесарини из Италиjе, домогле су се полуфинала кроз репесаж, као и сребрне из Токиjа 2020. године Францускиње Тарантола и Бове. Из друге групе у истоj дисциплини прошле се Грчка и Шваjцарска. Преостале полуфиналисте сазнали смо и у мушком и женском четверцу, а у мушком смо имали прву примену фото-финиша на овом Светском првенству. Наиме, у другоj трци репесажа мушких четвераца, Jужна Африка jе осигурала треће место и полуфинале стигавши на циљ две стотинке испред Пољске.

 333.jpg

Фото: ВСС - Квалификациjе женских осмераца

Веслачка посластица дана биле су квалификациjе у мушком и женском осмерцу. Британци, актуелни светски прваци, победили су у своjоj групи испред Холанђана, а до финала су из друге групе стили Аустралиjа, победник последње регате овогодишњег Светског купа и Сjедињене Америчке Државе. У квалификациjама женског осмерца улогу фаворита оправдале су Румунке, светске шампионке, а директно су у финале прошле jош само веслачице из САД-а. 

Трећи дан на Светском првенству затворили су веслачи у категориjама у коjима jе наjмање приjављених посада, па су оне аутоматски у финалу. У питању су три паравеслачке и две дисциплине за лаке веслачем а они су данас веслали такозване прелиминарне трке, без резултатског значаjа. 

 

********************************* 

Естонци имаjу “супер деке“ 

Члан естонског четверац скула, Тону Ендрексон, има 44 године, а данас jе у репесажу изборио полуфинале са своjим колегама. Ендрексон jе ветеран са пет наступа на олимпиjским играма и пет бронзаних медаља са светских шампионата. Са њим чамац дели и Алар Раjа (40), три пута олимпиjац и носилац четири светске бронзе.

*********************************

 

Све трке уживо можете да пратите путем ЛИВЕ ТРАЦКЕР линка на саjту Светске веслачке федерациjе:

хттпс://wорлдроwинг.цом/евент/2023-wорлд-роwинг-цхампионсхипс/

 

Улазнице за Светско првенство можете да купите преко следећег линка:

хттпс://тицкетс.рс/тоур/светско_првенство_у_веслању_2023_854

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)